Courtney Marie längtar ut på vägarna igen. Och hon vill gärna spela på Pustervik i Göteborg som hon kallar för "ett extra hem".
Courtney Marie längtar ut på vägarna igen. Och hon vill gärna spela på Pustervik i Göteborg som hon kallar för "ett extra hem". Bild: Sam Stenson

Courtney Marie Andrews låter sorgen och smärtan höras

Courtney Marie Andrews kommande album "Old flowers", om ett raserat förhållande, är jobbigt att lyssna på.
– Bara de totalt uppriktiga sångerna fick plats, förklarar hon från hemmet i Nashville.

ANNONS
|

"Carnival dream" är en låt där Courtney Marie Andrews berättar att hon varje natt drömmer samma dröm. Och att den alltid slutar med att hon förlorar sin älskade. Till ett trassligt, trasigt trumkomp upprepar hon mantrat att hon nog aldrig kan släppa in kärleken igen.

"Jag var nästan tvungen att stänga av, det var så jobbigt att lyssna på", berättar jag för Courtney Marie Andrews när jag ringer upp henne.

– Bra. Tack. Det är meningen. Det här är de mest utlämnande sångerna jag någonsin släppt. Jag har inte hållit tillbaka, inte tänkt på själva processen, bara skrivit. Nu när det är färdigt och publiken ska lyssna så är jag på ett sätt vettskrämd, men också trygg i att jag är helt okonstlad i detta, säger hon.

ANNONS

Sångerna är sprungna ur en smärtsam separation från ett långt förhållande. Den där relationen som hon trodde skulle hålla. På sätt och vis har Courtney Marie Andrews samtidigt återvänt till sättet hon skrev sina tidigaste dikter och sångtexter.

– Det började med dagböcker som blev till sånger. Men på mina senaste album ville jag bort från det. Det finns fördomar om att kvinnor bara kan skriva självupplevda låtar. Jag ville visa att jag kan berätta andra människors historier, fortsätter Courtney Marie Andrews som bor i Nashville. Platsen där det bara behövs "tre ackord och sanningen" för att skriva en låt.

Albumet har skjutits upp eftersom coronan gjorde att distributionen av de fysiska skivorna försenades. Men nu har den senaste videon, till låten "Someone else´s fault fått premiär".

"Låten inspirerade oss att göra en video om hur det är att vara kvinna. Vi har använt oss av koreografi och fans för skapa en hyllning till matriarkat, empati och systerskap", menar videons regissör V Haddad.

Skivan är en läkeprocess

I de nya låtarna kom sanningen ibland fram omedvetet. Jag frågar om en strof där hon sjunger om sin egen skörhet och om psykisk ohälsa bland släktens kvinnor.

– Det är min mormor som dyker upp. Jag har aldrig träffat henne, hon tog sitt liv när min mamma var ung. Men berättelsen om henne och hur hon var har funnits med i familjens historia. Jag har på något vis alltid känt mig nära henne.

ANNONS

LÄS MER:Recension: Courtney Marie Andrews - Pustervik

Så "Old flowers" är inte bara en skiva om en separation, den är en läkeprocess i vidare mening. Musikaliskt är det lågmält, avskalat. Som det ser ut nu vet hon förstås inte när hon kan spela live igen, men när väl turnén drar igång är det med lite andra förutsättningar än normalt.

– Det kommer att vara läskigt att öppna sig inför en publik med de här sångerna. Men jag tror att riktig styrka växer ur sårbarhet. Sedan kommer vi att försöka boka in oss på lite andra ställen än vanligt. Den här musiken kan vara lite svår att spela på en stökig bar.

– Å andra sidan vore det inte första gången jag sjöng en känslig sång på en stökig bar, säger Courtney Marie Andrews och skrattar.

Pustervik ett andra hem

Den som sett henne spela, inte minst på Pustervik i Göteborg, vet att hon har en smittande närvaro. Hon blir bekymrad när hon får veta att Pustervik har svårt att navigera genom corona-krisen.

– Jag räknar Pustervik som ett av mina många hem. Människorna där får mig alltid att känna mig så välkommen.

Hur ser det ut i Nashville nu, det är ju en stad som handlar så mycket om livemusik och nu är det tyst?

ANNONS

LÄS MER:Courtney Marie Andrews kräver sin plats

– Vi drabbades av en tornado tidigare i år då flera spelställen skadades. I Nashville är det naturligt att samlas för att bygga upp dem igen, men nu står det stilla på grund av viruset. Det är så konstigt och sorgligt alltihop.

Vad gör du själv för att hantera vardagen?

– Jag är kreativ, det håller mig sysselsatt. Jag fixar i trädgården, lagar mat och skriver låtar och dikter. Nåt gott ska det väl komma ur det här också.

FAKTA: Courtney Marie Andrews

Bor: Nashville.

Ålder: 29 år.

Aktuell: Med kommande albumet "Old flowers".

Courtney Marie Andrews om...

John Prine: John var en amerikansk ikon. Jag växte upp med hans sånger. Jag är så tacksam över att ha få spela med honom.

Kristian "Tallest man on earth" Matsson: Vi ska förhoppningsvis turnera ihop senare i år. Jag tycker så mycket honom. Vi gillar samma musik och har roligt ihop.

ANNONS