Coldplays klimatarbete inför Ullevi hyllas av miljöprofessor

Med dansmattor, spinningcyklar och nedbrytbar konfetti – men också reguljärflyg, solpaneler och fem miljoner planterade träd har Coldplay minskat turnéns klimatpåverkan med 47 procent.
Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet sätter betyg på Ullevi-bandets miljöarbete i det nya avsnittet av GP:s konsertsommar-podd.

ANNONS
|

Målet var att under den pågående ”Music of the Spheres”-turnén halvera koldioxidavtrycket med hälften jämfört med turnén 2016-2017.

– FN:s klimatpanel har ju att sagt en global halvering till 2030 så jämfört med det har Coldplay satt ett väldigt ambitiöst mål. Det är en halvering på väldigt kort tid. Men de har förstås goda möjligheter att styra sin egen verksamhet, säger Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet.

Prenumerera på podden

Du kan lyssna på GP Musikdokumentär i din poddspelare.

Prenumerera på podden i Spotify

Prenumerera på podden i Apple Podcaster

Prenumerera på podden i Google Podcasts

Coldplay har ännu inte nått riktigt hela vägen. Men nästan. Utsläppen har minskat med 47 procent.

”Det är en bra början och något som alla i vårt fantastiska crew ska vara stolta över”, sade Coldplay i ett uttalande i början av juni.

ANNONS

Lagom till de fyra konserterna på Ullevi i Göteborg växlar bandet upp sina ansträngningar ytterligare och har bland annat investerat i en mer energisnål ljudanläggning.

Coldplay samarbetar också med arenabolaget Got Event och arrangören Luger. Det handlar bland annat nya solceller på Ullevi, att plastglas byts mot pappersmuggar och att man kartlägger och på olika vis uppmanar besökarna att ta sig till arenan på ett klimatsmart sätt.

– Detta är ett nytt sätt att samverka mellan stad och artist för att lyfta varandras hållbarhetsinitiativ, säger Henrik Jutbring, evenemangschef, Got Event.

Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, ger Coldplays klimatarbete med beröm godkänt.
Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, ger Coldplays klimatarbete med beröm godkänt. Bild: NICKLAS ELMRIN

Just besökarnas resor är förstås en stor del av klimatpåverkan under en arenakonsert, vilket också Thomas Sterner konstaterar.

– Det kan ju inte arrangören eller bandet vara helt ansvarig för. Men de inspirerar ju i alla fall till eftertanke när ber fansen att tänka på detta. Det kan ju vara allt ifrån att samåka till att resa kollektivt, säger han.

Som helhet är Thomas Sterner positiv till Coldplays ansträngningar. Så här kommenterar han några av de olika delarna i bandets klimatarbete.

1. Solpaneler på scenbygget.

– Jag tycker kanske att det låter lite som en symbolhandling. Jag vet inte riktigt hur mycket el det ger på bara några dagar och det beror ju lite på säsongen, men sammantaget över en hel turné gör det såklart skillnad. Och det är bra att de visar upp solcellstekniken.

ANNONS

2. Återanvända elbilsbatterier ska lagra el till showen.

– Batterier är jätteviktiga framöver. Vi kommer att få en global övergång från fossil energi till sol- och vindenergi och då blir batterier avgörande för kortsiktig lagring. Att återvända elbilsbatterier är perfekt, jag har sett en sådan lösning på ett café i Uganda som med solceller och gamla lastbilsbatterier var helt självförsörjande. Sådant tänk måste vi alla lära oss av.

3. Kinetiskt dansgolv alstrar energi när publiken rör sig

– Det kräver att man dansar i takt allihop för att det ska bli en ordentlig energimängd. Det hamnar väl kategorin ”en kul grej” men det är roligt att lära folk lite praktisk fysik. Att man förstår sambandet mellan rörelseenergi och el och ljud.

4. Cyklar vid arenan där publiken kan trampa för att bidra med energi.

– Ja, men det är väl jättebra. Det blir inte ett jättelikt tillskott men det är roligt. Man skapar en kollektiv känsla av att det är viktigt att vid hjälps åt.

5. Bandet med personal undviker att flyga i möjligaste mån och flyger annars kommersiellt istället för privatcharter.

– Det tycker jag är jättefint tänkt. Det är klart att det inte går att göra en världsturné av den här kalibern utan att flyga, men vi måste minska flygandet tills dess vi har bättre teknik. Det tyder på att de verkligen tänker på ett seriöst sätt kring de här sakerna.

ANNONS

6. Showen innehåller nedbrytbar konfetti och ”miljövänliga fyrverkerier”.

– En bra show är naturligtvis en viktig del i det hela. Jag föreställer mig att konfetti består av papper, även i vanliga fall. Och det är ju i princip biologiskt nedbrytbart från början. Fyrverkerier är svårare och innebär normalt sett en massiv spridning av ganska farliga kemikalier som regnar ner där folk står. Det känns som en viktig sak att utveckla och kanske satsa mer på ljusshow än fyrverkeri.

7. Pappersmuggar. återvinningscentraler och vegetarisk mat.

– Jag var nyligen på en miljökonferens i USA där man sopade ner halvätna hamburgare, plast, metall och is i en enda container. Så det är viktigt att ett stort band ställer krav på sina leverantörer och att de säger detta offentligt och gör en stor grej av det. Så att andra kan inspireras.

Sammantaget blir det alltså med beröm godkänt från professorn. Men tror Thomas Sterner att det blir möjligt att i framtiden genomföra en världsturné med i princip noll klimatpåverkan?

– Det ligger en bit bort och ner till noll kommer man kanske inte. Men man kan helt klart minska påverkan väldigt mycket, det visar ju Coldplay redan nu. Fast när nollvisionen blir verklighet turnerar nog inte Coldplay längre.

ANNONS

LÄS MER:Olle från Romelanda: Jag söker sällskap till Coldplay på Ullevi

LÄS MER:Här är bilderna från Bruce Springsteen i Göteborg 2023

Det gör Coldplay för att halvera sin klimatpåverkan

El och bränsle

• Solpaneler på scenen.

• Långtradarna tankas med sen senaste varianten av miljödiesel.

• Batteripark för att kunna lagra energi som ska driva showen.

Resor

• Turnén är planerad med så effektiva resvägar som möjligt.

• Band och crew flyger i första hand kommersiellt.

Scenshow

• Scenerna är tillverkade av återvunnet lättviktsmaterial och ska kunna återanvändas efter turnén.

• Skärmar, ljus- och ljudanläggning drar hälften så mycket el jämfört med de som användes under förra turnén.

• LED-armbanden som delas ut till publiken är tillverkade av växtbaserad material och samlas in efter konserten för att användas igen.

• Konfettin är biologiskt nedbrytbar och fyrverkerierna släpper ut en mindre mängd kemikalier än tidigare varianter.

Publiken

• Uppmanas att resa klimatsmart till och från konserterna.

• Tillfrågas om sina resvanor för att man ska kunna hitta nya transportlösningar i framtiden.

• Samarbeten med lokala aktörer för kollektivtrafik.

• Kinetiskt golv som alstrar energi när publiken hoppar och dansar

• Erbjuds använda speciella cyklar som ger energi till showen.

Övrigt

• Vattenförbrukningen hålls nere så mycket som möjligt. Publiken uppmanas ta med sig vattenflaskor som kan fyllas på.

• Samarbete med lokala arrangörer för mesta möjliga återvinning och för att i första hand vegetarisk mat ska serveras på arenorna.

• Ett träd planteras för varje såld konsertbiljett.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS