Christer Björkman skriver bok om Melodifestivalen.
Christer Björkman skriver bok om Melodifestivalen. Bild: Claudio Bresciani/TT

Christer Björkman skriver bok om Melodifestivalen

Christer Björkman är för många känd ansiktet utåt för Melodifestivalen. Nu skriver han en bok om programmen Melodifestivalen och Eurovision Song Contest som han länge varit ansvarig för.

ANNONS
|

Boråssonen gjorde i fjol sitt sista år som general för programmet som han sedan 2002 varit arbetsansvarig för. Samtidigt som han är med och lanserar programmet Amercian Song Contest i USA, skriver han nu alltså en bok om den svenska Melodifestivalen och Eurovision Song Contest, rapporterar Dagens Nyheter.

Bakgrunden till varför han vill skriva boken är att han själv nu vill tycka till om programmet och låtarna, något han inte kunnat göra öppet som general för festivalen.

– En av de starkaste drivkrafterna för ett Eurovisionfan, förutom själva tävlingsmomentet, är tyckandet. Om allt. Låtarna, artisterna, numren, mellanakterna, programledarna. ALLT! Efter 20 år som ansvarig för det tävlande svenska bidraget och efter fem gånger som tävlingsproducent för ESC så kan jag nu, när jag har flyttat till en annan del av världen – faktiskt och äntligen – släppa objektiviteten och våga mig på att ha en egen åsikt igen, säger han till DN.

ANNONS

Utöver tyckande vill Christer Björkman ge läsarna nördig fakta om Eurovision.

– Jag vill tillfredsställa några av de starkaste behoven som alla superfans har. Ändlös statistik, onödiga listor, alternativa resultat, ovidkommande åsikter och ohejdad subjektivitet i överflöd. Min författarkollega Björn Alverfeldt har en nyktrare syn på fenomenet ESC och kommer faktabaserat beskriva tävlingens utveckling land för land från starten till nu, säger han till DN.

LÄS MER:SVT visar American song contest – USA:s svar på Eurovision

LÄS MER:Björkman ber om tålamod med ”American song contest”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS