I en uppmärksammad intervju i Svenska dagbladet kritiserade Carola svensk invandringspolitik. Nu ber hon om ursäkt om något tagit illa vid sig.
I en uppmärksammad intervju i Svenska dagbladet kritiserade Carola svensk invandringspolitik. Nu ber hon om ursäkt om något tagit illa vid sig. Bild: Johan Nilsson/TT

Carola om kritiserade Svd-intervjun: ”Svårt att se nyanserna”

I en intervju i Svenska dagbladet uttalade sig artisten Carola Häggkvist negativt om Sveriges invandringspolitik, vilket lett till häftiga reaktioner. Nu kommenterar Carola intervjun i ett Instagraminlägg.

ANNONS
|

Under påskhelgen publicerade Svenska dagbladet en längre intervju med Carola Häggkvist, i vilken hon såg tillbaka på sin 40 år långa karriär. Men det var hennes uttalande om svensk invandringspolitik som väckte mest uppmärksamhet:

”Jag tycker inte man kan säga ’kom och lev som ni vill i vårt land’. Det är inte fegt att värna Sveriges traditioner och sjunga ’Den blomstertid’ på skolavslutningarna. Ibland blir jag helt förtvivlad över utvecklingen. Vi ser ju resultatet. [...] I form av skjutningarna. I form av polisen som bara ropar på hjälp. Vi släpper in och ska vara snälla mot människor som har en helt annan ideologi, där det till och med står i deras skrifter att det är okej att ljuga för otrogna.”

ANNONS

Carola, som själv tog emot båtflyktingar i Grekland under krisen 2015 och har tagit emot flyktingar i sitt hem, tycker inte att hennes resonemang är främlingsfientligt.

”Är det någon som är öppen för främlingar är det jag. Hela Bibeln handlar om det. Men man måste vara vis i det hela.”

Schulman: Främlingsfientligt

En som reagerade på Carolas idéer var Alex Schulman, som i Dagens nyheter skrev att hon tycks ha haft ett ”Jimmie moment”:

”Jag tror att Carola varken är rasist eller islamofob egentligen, bara naiv, men att det är ett främlingsfientligt uttalande kommer vi inte ifrån.”

Nu kommenterar Carola reaktionerna i ett Instagraminlägg. Enligt artisten var hon helt oförberedd på frågorna om politik och invandring. Hon menar dessutom att hennes olika nyanseringar inte kom med i den slutgiltiga texten.

”[Jag är] uppriktigt ledsen över att en del av mina ord i artikeln på något sätt sårat människor. Jag beklagar det verkligen. Det verkar som att vi människor har svårt att se nyanserna i de olika frågor som vi tror att vi har svaren på. Inklusive mig själv.”

LÄS MER:Carola ger invandrare skuld för skjutningar

LÄS MER:Carola och Loreen i samma arena är ett unikt drottningmöte

LÄS MER:Carola firar 40 år som artist - gör rock på Pustervik och gospel i nya Frihamnskyrkan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS