Unescos generaldirektör Audrey Azoulay.
Unescos generaldirektör Audrey Azoulay. Bild: Michel Euler

Attacker mot konstnärer ökar

Hot och attacker mot konstnärer och musiker har ökat de senaste åren, enligt Unesco. Kvinnliga konstnärer är särskilt utsatta.

ANNONS
|

Attackerna mot konstnärer världen över har gått från 237 stycken år 2014 till hela 430 förra året, enligt rapporten Re-Shaping Cultural Policies från FN-organet Unesco. De slår också fast att kvinnliga konstnärer ofta är extra utsatta, samtidigt som nyckeltjänsterna inom kultursektorn ofta innehas av män.

Till attacker räknar Unesco mord, bortförande, hot, fysiska attacker, godtyckliga åtal och fängslanden, och censur. De tre senaste åren har tre konstnärer och musiker mördats varje år på grund av sin konst.

Att antalet nästan fördubblats sedan Unescos första rapport 2015 kan delvis bero på att såväl Unesco själva som andra aktörer blivit bättre på att uppmärksamma hot och våld mot konstnärer.

ANNONS

Var femte konstnär i Sverige utsatt

Våld och hot mot konstnärer är vanligt även i Sverige. Var femte konstnär och så mycket som var tredje författare har utsatts för hot eller våld kopplat till deras yrke. Det visar den enkätundersökning som Myndigheten för kulturanalys skickade gjorde bland Konstnärers riksförbund och Svenska författarförbundets medlemmar hösten 2015.

Du gamla, du fria av Mattias Norström i Vasaparken
Du gamla, du fria av Mattias Norström i Vasaparken Bild: Per Wahlberg

En av dem som utsatts är Mattias Norström, som fick motta hot och hat efter att hans verk ”Du gamla, du fria” ställdes ut i Vasaparken i Göteborg, och senare på Sergels torg i Stockholm.

– Jag har inte velat sätta mig i någon Lars Vilks-position, men det är klart att det blir en oro och man blir rädd när man läser sådana hot, sa han till GP om hoten.

Även bland svenska konstnärer var kvinnor särskilt utsatta, liksom personer med utländsk bakgrund. Bland författarna var hot och trakasserier genom sociala medier vanligt, medan konstnärer oftare drabbades av skadegörelse.

 Carolina Falkholt framför målningen på Ringön, som vandaliserades bara några dagar senare.
Carolina Falkholt framför målningen på Ringön, som vandaliserades bara några dagar senare. Bild: Thomas Johansson

Ett känt exempel i Göteborg är skadegörelsen av Carolina Falkholts väggmålning på Ringön, som vandaliserades strax efter att den färdigställts 2016.

ANNONS