Rättsprocessen mellan Johnny Depp och Amber Heard har pågått i över sex veckor, både i rättegångssalen i Virginia och live på nätet.
Rättsprocessen mellan Johnny Depp och Amber Heard har pågått i över sex veckor, både i rättegångssalen i Virginia och live på nätet. Bild: Jim Watson

Amber Heard vill överklaga domen

Efter en sex veckor lång rättegång avgjorde juryn i Virginia förtalsmålet mellan Amber Heard och Johnny Depp till Depps fördel. Heard ska betala över 10 miljoner i skadestånd till exmaken, men planerar att överklaga domen.

ANNONS
|

På onsdagen kom domen i det globalt uppmärksammade målet där skådespelarna Amber Heard och Johnny Depp stämt varandra för förtal. Rättegången har pågått i Virginia, USA, i över sex veckor och dessutom livesänts.

Efter 13 timmars överläggande under tre dagar meddelande juryn att Amber Heard döms att betala strax över 10 miljoner till Johnny Depp.

I ett uttalande, släppt bara minuter efter att domen meddelats, kommenterar Amber Heard juryns besked.

– Besvikelsen jag känner idag är bortom ord. Jag är förkrossad över att berget av bevis fortfarande inte räckte för att stå upp mot den oproportionerliga makten och inflytande som min ex-man har, säger hon i uttalandet enligt NBC News.

ANNONS
Amber Heard i väntan på domslutet. Johnny Depp var inte på plats för att höra domen läsas upp.
Amber Heard i väntan på domslutet. Johnny Depp var inte på plats för att höra domen läsas upp. Bild: Evelyn Hockstein

Hon fortsatte:

– Jag är än mer besviken över vad det här domslutet betyder för andra kvinnor. Det är ett bakslag. Det vrider klockan tillbaka till en tid då kvinnor som talade öppet kunde bli offentligt nedtryckta och förödmjukade. Det är ett bakslag för tanken att våld mot kvinnor är något som ska tas på allvar.

Hon planerar enligt New York Times att överklaga domen, vilket DN var först med att rapportera.

Även Heard vann ett av förtalsmålen

Johnny Depp å sin sida uttryckte en lättnad över att rättegången var över. I ett uttalande på onsdagen sa han att målet med stämningen var att blottlägga sanningen, oavsett hur domen sedan föll.

– Att säga sanningen var något jag var skyldig mina barn och alla dem som fortsatt att stötta mig. Jag känner mig tillfreds med att ha uppnått det. Juryn har gett mig mitt liv tillbaka.

I juryns beslut landade det totala skadeståndet för Heard på 15 miljoner dollar. En tredjedel av den summan utgjordes dock av ett så kallat straffskadestånd, vilket i delstaten Virginia inte tillåts överskrida 350 000 dollar.

Rättens domare reducerade därför den delen av summan, och det totala beloppet landade därför på 10 350 000 dollar.

Heard vann dock ett skadeståndsanspråken som hon i sin tur riktat mot Depp. Han blir därför skyldig att betala henne totalt två miljoner dollar.

ANNONS

Ursprungliga kravet: 50 miljoner dollar

Bakgrunden till den uppmärksammade rättegången mellan skådespelarna och ex-makarna Depp och Heard tog sin början 2018. Då publicerades en krönika, skriven av Heard i The Washington Post.

I texten beskrev Heard hur hon levt i en våldsam relation. Johnny Depps nämndes inte vid namn, men han ansåg sig vara utpekad och stämde därför Amber Heard för förtal och krävde henne på nästan 50 miljoner dollar.

Heard svarade i sin tur med att begära ett skadestånd från Depp på det dubbla – en miljard kronor. Detta på grund av det ”omfattande fysiska våld och de övergrepp” hon säger sig ha utsatts för.

LÄS MER:Fallet Johnny Depp och Amber Heard – detta har hänt

LÄS MER:Rättegångarna som skakat Hollywood

LÄS MER:Johnny Depp kan inte förlora – ens om han förlorar

ANNONS