80-årige Martin Scorsese vill göra film om Jesus

Martin Scorseses nya film ”Killers of the flower moon” hade nyligen världspremiär på Cannes filmfestival. Nu har regissören varit på besök hos påven Franciskus i Rom och tänker göra en film om Jesus, skriver branschtidningen Variety.

ANNONS
|

Regissören, manusförfattaren och producenten Martin Scorsese räknas som en av de allra mest betydelsefulla amerikanska filmskaparna genom tiderna. Han är känd för filmer som ”Taxi driver”, ”Tjuren från Bronx”, ”King of Comedy”, ”Maffiabröder”, ”Cape fear”, ”Oskuldens tid”, ”Gangs of New York” och ”The wolf of Wall Street” för att bara nämna några.

Nyligen premiärvisade den nu 80-årige regissören sin senaste film ”Killers of the flower moon” på filmfestivalen i Cannes.

Därefter reste han vidare till Italien för ett möte med påve Franciskus som han 27 maj träffade i Vatikanstaten.

Efteråt meddelade regissören att han nu har för avsikt att göra en film om Jesus, skriver branschtidningen Variety.

ANNONS

Scorsese svarar på påvens uppmaning

Påven har uppmanat kulturskapare att engagera sig – något som Martin Scorsese nu hörsammar:

”Jag har svarat på påvens uppmaning till konstnärer på det enda sätt jag vet hur: genom att skriva ett manus till en film om Jesus”, deklarerade Scorsese på lördagen under en konferens i Vatikanstaten.

”Jag ligger i startgroparna för att påbörja arbetet nu”, meddelade regissören vidare, och antyder därmed att Jesusfilmen kan komma att bli hans nästa film.

Det är inte första gången som Martin Scorsese intresserar sig för religion i sina filmer. Redan 1988 gjorde han filmen ”Kristi sista frestelse” efter Nikos Kazantzakis kontroversiella roman med samma namn.

I denna personliga film återberättas Kristus liv i mänsklig snarare än gudomlig form, vilket skapade globala protester mot filmens förmodade hädelse. Mest kontroversiella var scenerna som visar Kristus giftermål och familjeliv med Maria Magdalena i olika drömsekvenser.

”Kristi sista frestelse” blev väl mottagen av kritiker och anses som ett av regissörens viktiga verk, där han brottas med en andlighet han ofta återkommer till i sina filmer.

Kanske nu också snart i ytterligare en film om Jesus.

LÄS MER:Ruben Östlund leder juryn i Cannes – så blir filmfesten

LÄS MER:HBO-serien ”The Idol” kritiseras – kallas ”skruvad tortyrporr”

LÄS MER:Scorseses nya – ett för långt mästerverk?

LÄS MER:Stående ovationer för Scorseses nya film

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS