Gjuteriet i Karlstad befolkas vanligtvis av ett myller av kulturutövare. Men verksamheten är hotad på grund av en skyhög renoveringsnota. Pressbild.
Gjuteriet i Karlstad befolkas vanligtvis av ett myller av kulturutövare. Men verksamheten är hotad på grund av en skyhög renoveringsnota. Pressbild. Bild: Ulf Zetterlund/TT

Miljonnotan hotar Gjuteriet – "inte rimligt"

Kulturcentret Gjuteriet i Karlstad befinner sig i limbo i väntan på att kommunen ska fatta beslut om en nota på flera miljoner kronor. Något som riskerar att försätta verksamheten i konkurs.
– Det överstiger allt vi klarar av, säger Gjuteriets ordförande Lennart Wettmark.

ANNONS

I en tegelbyggnad i centrala Karlstad huserar ett 20-tal kulturföreningar. Film, dans, och teater är några av inslagen på menyn, och hundratals barn undervisas i musik varje vecka. Men scenlamporna i den gamla industribyggnaden riskerar att släckas.

Fastigheten byggdes 1913, och byggnadens ålder börjar nu ta ut sin rätt. Ventilation och avlopp har dömts ut, och på grund av ett 40 år gammalt kontrakt har Gjuteriet hamnat i en omöjlig sits.

Drivs ideellt

I mitten av 80-talet ingick Karlstad kommun och kulturföreningen Karlstad lever ett tomträttsavtal kring fastigheten. När det undertecknades var det ingen som förutsåg framtida renoveringar för mångmiljonbelopp.

Men så ser läget ut nu, och på grund av avtalet kan föreningen, som drivs ideellt, inte ta ut lån på fastigheten för att samla ihop pengarna som krävs.

ANNONS

– Det överstiger allt vi klarar av. Det kan inte vara rimligt att en ideell förening ska förväntas sköta underhåll på det viset, när det är sådana summor, säger Lennart Wettmark.

Gjuteriet får omkring en miljon kronor i stöd från kommunen per år, men det är pengar som bland annat är till för att subventionera hyrorna för verksamheterna i huset – de är alltså inte öronmärkta för underhåll.

Hur de än vänder och vrider på det så går kalkylen inte ihop, säger Wettmark. Och då står Gjuteriet inför ett reellt konkurshot.

"Uttalade stöd"

Nu hoppas kulturföreningen att kommunen tar notan, eller att avtalet ändras. Och Lennart Wettmark är försiktigt positiv. Kommunen har tillsatt en utredning, vars resultat presenteras i höst.

Gjuteriets styrelse hoppas på att få stanna kvar i samma lokaler.

– Att flytta vår verksamhet till ett annat hus eller något sådant tror vi skulle bli ett dråpslag. Vi har ju vuxit samman under de här 40 åren så det är ju också någonting som man slår sönder om man börjar peta för mycket i det, säger Wettmark.

I den bästa av världar tar kommunen över driften av fastigheten, säger han.

– Så att vi kan ägna oss åt innehållet, att sköta verksamheten på bästa sätt. För det är ju det vi vill helst. Men sedan så handlar det väl om kommunens ekonomi och hur de prioriterar inom kommunen. Men vi tycker att vår verksamhet är väldigt viktig.

ANNONS
Liveafton på Gjuteriet i Karlstad. Pressbild.
Liveafton på Gjuteriet i Karlstad. Pressbild. Bild: Ulf Zetterlund/TT

Fakta: Bakgrund

I en serie artiklar gör vi nedslag bland kulturinstitutioner och kulturutövare vars verksamhet hotas av ansträngd ekonomi.

Förutsättningarna:

Pandemibidragen som många kulturinstitutioner fick under pandemin, har upphört.

I den ekonomiska krisens spår har flera kulturaktörer drabbats av höjda hyror.

Kulturbudgeten 2023 innebar slopade, minskade eller stillastående bidrag för flera kulturaktörer.

Från politiskt håll har diskussioner förts om ökad privat finansiering av kultur, vilket har lett till debatter om kulturens roll och funktion – som egenvärde i sig eller som motor för tillväxt.

Fakta: Gjuteriet

Gjuteriet är en före detta industribyggnad som erbjuder arbetslokaler åt en rad av Karlstads olika kulturföreningar inom olika intresseområden.

Ett 20-tal föreningar hyr egna permanenta kansli- eller möteslokaler, det finns repetitionslokaler för amatörteatrar, fotolabb, videoverkstad, närradiostudio, med mera.

Dessutom bedriver bland andra Studiefrämjandet verksamhet i fastigheten.

ANNONS