En kvinna i 50-årsåldern åtalades för penningtvätt – men hävdade att hon själv blivit lurad av en romansbedragare. Nu frias hon i tingsrätten.
En kvinna i 50-årsåldern åtalades för penningtvätt – men hävdade att hon själv blivit lurad av en romansbedragare. Nu frias hon i tingsrätten. Bild: Yuri Arcurs

Lurades av romansbedragare och blev själv åtalad – frias

Lena inledde en relation med en man på internet. De planerade framtiden ihop och hade pratat om att gifta sig. Men mannen visade sig vara en bedragare och i stället stod kvinnan plötsligt själv åtalad för pengatvätt. Nu friar tingsrätten Lena från anklagelserna.

ANNONS
|

Var först med det senaste från GP krim

Från brott till begravning – GP:s krimjournalistik är bredare än någonsin. Från breaking news till initierat reportage, missa aldrig en nyhet.

Följ Brott och straff och få en pushnotis direkt när en ny artikel dyker upp.

Karin, en kvinna i 60-årsåldern, blev offer för ett romansbedrägeri av en man som utgav sig för att arbeta på en oljeplattform utomlands. Hon förde över totalt 760 000 kronor till mannen, som påstod sig behöva pengar till olika ändamål. När hon insåg att hon blivit lurad hade pengarna gått till olika personer, inklusive en kvinna i Göteborg – Lena.

Lena, en kvinna i 50-årsåldern, åtalades för grovt penningtvättsbrott, men hävdade själv att även hon blivit lurad av en man hon träffade online.

I förhör uppger hon att hon lånade ut pengar till mannen några månader in i relationen. Mannen ska ha påstått att det var enklare att göra överföringen med kryptovalutan bitcoin. Lena köpte därför bitcoins, förde över dem till mannen och fortsatte därefter att låna ut pengar i omgångar.

ANNONS

Mannen påstod att han hade en moster i Sverige, som hade sålt en husvagn för att hjälpa honom med pengar, men att det var svårt för henne att föra över dem till hans konto i utlandet. Därför fördes pengarna, en summa på 250 000 kronor, över till Lenas konto.

Det ledde till att Lena tog emot 250 000 kronor från Karin, utan att förstå att de kom från ett bedrägeri.

– Han utgav sig för att vara en kille som hade mycket pengar och eget företag. Allting var helt fantastisk till en början och vi inledde en distansrelation. Vi chattade varje dag och hördes på Facetime, sa Lena i en tidigare intervju med GP.

Ett halvår in i relationen skulle Lena till slut träffa mannen på riktigt. Men han dök aldrig upp.

Enligt Lena tog relationen slut efter att hennes bank tog kontakt angående aktiviteten på hennes konto. Efter det spärrade Lena, enligt egen utsago, sina konton och tog skärmdumpar på sin och mannens chattkonversation.

– Jag mår jättedåligt och har haft ångest och jättesvårt att sova i omgångar. Jag tänker på alla pengar jag har förlorat och hur jag ska komma vidare, har hon tidigare sagt.

Lena sparade skärmdumpar på sin konversation med mannen, efter att hon insett att hon blivit lurad.
Lena sparade skärmdumpar på sin konversation med mannen, efter att hon insett att hon blivit lurad. Bild: Polisen

Har befunnit sig i skör känslomässig situation

Karin, kvinnan i 60-årsåldern, gjorde en polisanmälan när hon förstod att hon blivit lurad. Den efterföljande utredningen ledde till att Lena åtalades som misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

ANNONS

Åklagaren menade att även om Lena själv blivit utsatt för bedrägeri, så är det ingen ursäkt för att ta emot pengar från brottslig verksamhet.

Nu frikänns Lena efter en dom i Göteborgs tingsrätt.

I tingsrättens bedömning lyftes ett par möjliga scenarion fram. Ett av dem var att Lena endast hade varit ett ovetande verktyg för en mästerbedragare. Ett annat är att hennes överföringar skulle kunna vara en del av en avancerad plan, där hon först i ett senare skede tvingats inse att hennes medbrottsling hade lämnat henne efter sig.

Rätten konstaterar dock att det inte finns någonting i utredningen som antyder det senare. Lena anses ha lämnat konkreta och kontrollerbara uppgifter, är tidigare ostraffad och lever under ordnade förhållanden med yrkesarbete, bostad och föreningsliv.

Tingsrätten säger sig inte ha svar på frågan om vad som gör att personer som Lena och Karin går på bedragarnas knep. Men i domen görs bedömningen att de båda av olika skäl har befunnit sig en skör känslomässig situation och antas ha en personlighetstyp, där analys och beslutsfattande baseras på de känslor bedragaren kan väcka hos dem.

Det är oklart om fler personer med koppling till fallet också skulle kunna åtalas. Det pågår ett separat ärende där en förundersökning har inletts.

ANNONS

– En person är delgiven misstanke om brott, men jag kan inte gå in närmare än så eftersom det råder förundersökningssekretess, säger åklagaren Leonardo Roseneld, som är förundersökningsledare i ärendet.

Karin och Lena heter egentligen något annat.

LÄS MER:Hävdar att hon lurades av romansbedragare – blev själv åtalad för pengatvätt

LÄS MER:Därför är en man runt 50 bedragarnas favoritoffer

LÄS MER:Bedragarnas förfinade trick ökar lavinartat

ANNONS