Ett nytt utkast om fossila bränslens framtid har presenterats under COP28. Hitintills har världens länder aldrig kunnat enas om att göra slut med de fossila bränslena.
Ett nytt utkast om fossila bränslens framtid har presenterats under COP28. Hitintills har världens länder aldrig kunnat enas om att göra slut med de fossila bränslena. Bild: Eric Gay

Nytt FN-utkast om fossila bränslens framtid

I ett nytt utkast från FN:s klimatmöet COP28 presenteras en rad alternativ för framtiden av fossila bränslen – från att världen ska fasa ut användandet av dem till att inte besluta alls om dess framtid.

ANNONS
|

På fredagen publicerade FN:s klimatorgan ett nytt utkast där en rad olika alternativ för fossila bränslens framtid presenterades.

Världens framtida användning av fossila bränslen är den mest omtvistade frågan vid klimatmötet COP28 som just nu pågår i Dubai.

Under de närmaste dagarna väntas länderna fokusera på just denna fråga. Det finns en förhoppning om att man ska lyckas komma överens om en framtida väg kring detta innan toppmötets slut den 12 december.

Men hittills har världens länder aldrig kunnat enas om att göra slut med de fossila bränslena, trots att de är den största boven bakom klimatförändringen.

De olika alternativen som presenteras i texten är fortfarande under förhandling, men de visar på vitt skilda strategier för framtiden.

ANNONS

Ett alternativ är att världens länder ska “fasa ut fossila bränslen i linje med bästa tillgängliga vetenskap”, medan ett annat är att man väljer att inte alls fatta något beslut om framtidens användning.

COP28-bas förnekar fakta om fossila bränslen

Att lyckas få igenom en förändring kring användningen av de fossila bränslena väntas bli svårt.

Förutom att mötet hålls i ett oljeland och leds av en oljechef så deltar även rekordmånga fossillobbyister. Inne i förhandlingsrummen står bland annat oljeländer för motståndet.

Och enligt Sveriges chefsförhandlare, Mattias Frumerie, har man inte alls har rört sig framåt i de svåraste frågorna.

– Det som är märkbart är hur konsekvent motståndet har varit. Det har varit väldigt tydligt att man inte vill göra framsteg, sa han till TT.

– Motståndet är nästan av en sådan art att det inte ens har gått att gå in i substantiella förhandlingar.

LÄS MER:Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie om viktigaste frågan på klimatmötet i Dubai

LÄS MER:Rekordstor fossillobby på klimatmötet i Dubai

LÄS MER:Forskaren om kärnkraften: Går inte att satsa sig ur klimatkrisen

LÄS MER:COP28-bas förnekar fakta om fossila bränslen

LÄS MER:Stridslystet i Dubai – oljeland gör motstånd

ANNONS