Val av kost skall vara personligt och inte dikterat av för vår ålderskategori tveksamma dietanvisningar, skriver Sigvard Olofsson<strong id="strong-419425c750d121eeb2755e74f02c3e32">.</strong>
Val av kost skall vara personligt och inte dikterat av för vår ålderskategori tveksamma dietanvisningar, skriver Sigvard Olofsson. Bild: Robin Aron

Vi vill välja mat själva precis som alla andra

Val av kost skall vara personligt och inte dikterat av för vår ålderskategori tveksamma dietanvisningar, skriver Sigvard Olofsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Hörde på radioekot att Livsmedelsverket kommit med nya kostanvisningar. Som viktigt framhölls att konsumtionen av rött kött inte överstiger motsvarande tre hamburgare i veckan, detta baserat både på miljöaspekter och det starka sambandet mellan konsumtion av rött kött och olika typer av tarmcancer. Äldres måltider nämndes som exempel på var anvisningarna tidigt skall tillämpas. Vi äldre blir ofta föremål för olika kostexperiment men här blir anvisningen missriktad.

För det första menar nog de flesta forskare att cancer kopplad till konsumtion av rött kött uppkommer först ett par decennier efter aktuell konsumtion. Rött kött som landets 75-åringar konsumerar från i dag skulle alltså endast påverka cancerincidensen för det fåtal av dem som uppnår 100 år! Som cancerprevention framstår därför minskad köttkonsumtionen för äldre som i det närmaste meningslös åtgärd.

ANNONS

För det andra är minskad aptit hos äldre problematisk. De äldre slutar ofta att äta innan de hinner ta upp tillräckligt av kobolamin, järn och andra nödvändiga faktorer för vilka rött kött är en rik källa. Att byta ut kött som proteinkälla mot till exempel baljväxter, som nu föreslås, är direkt kontraproduktivt eftersom dessa innehåller fytinsyra som hämmar upptaget av bland annat järn. Problemet är således inte att de äldre äter för mycket rött kött utan att risken för malnutrition kan öka om de äter för lite sådant kött.

För det tredje vill vi som ingår i 75+ som andra vuxna välja vår mat själva. Om vi ser skäl att äta rött kött kanske motsvarande både fyra och fem hamburgare i veckan skall detta tillåtas utan pekpinnar även om vi råkar bo på äldreboenden eller får mikrougnsmat levererad via hemtjänsten. Bland oss finns naturligtvis miljömedvetna äldre som trots allt väljer att minska sitt intag av rött kött för att minska klimatavtrycket. Detta är värt all beundran men valet skall vara personligt och inte dikterat av för vår ålderskategori tveksamma dietanvisningar.

Sigvard Olofsson

LÄS MER:Så bör du äta enligt de nya kostråden

LÄS MER:Nya råd: Ät ännu mindre kött och undvik alkohol

LÄS MER:Nya kostråd sågas av regeringen – får kritik

ANNONS