Bild: Audun Braastad

Lagen styr var vi kan ha kameror

För att sätta upp övervakningskameror behövs ett godkänt beslut från Datainspektionen som grundar sig i lagen om kamerabevakning, skriver Johan Arvidsson, enhetschef, Kungsbacka kommun.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
LocationKungsbacka|

Replik till En bild säger mer än tusen ord, 27/1

I Kungsbacka kommun arbetar vi aktivt med vårt interna och externa säkerhetsarbete för att invånare och medarbetare i kommunal verksamhet ska känna sig så trygga som möjligt. I det arbetet ingår att följa lagar och regler. Att vi väljer att inte sätta upp kameror precis där vi själva vill, handlar just om att följa lagen. För att sätta upp övervakningskameror behövs ett godkänt beslut från Datainspektionen som grundar sig i lagen om kamerabevakning.

Dataskyddsförordningen, mer känd som GDPR, är till för att värna våra invånares integritet och också en viktig del i beslutsprocessen som vi rättar oss efter. Glädjande nog fick vi under januari 2020 tillstånd från Dataskyddsinspektionen att övervaka området runt Kungsbacka stationshus samt i gångtunneln, och planeringsarbetet är i full gång. Nu inväntar vi tillstånd att få sätta upp kameror på pendelparkeringen på Hede station och runt Hede stationshus.

ANNONS

Johan Arvidsson

enhetschef Service, Säkerhet, Kungsbacka kommun

ANNONS