Både lärare och sjuksköterskor är samhällsviktiga. Båda yrkena har problem med arbetsvillkor, stress och brist på personal. Problembilderna är olika och kan inte jämföras rakt av, skriver insändarskribenten.
Både lärare och sjuksköterskor är samhällsviktiga. Båda yrkena har problem med arbetsvillkor, stress och brist på personal. Problembilderna är olika och kan inte jämföras rakt av, skriver insändarskribenten. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Inte lärarnas fel att vårdpersonalen går på knäna!

Cirka 35 000 utbildade lärare har lämnat yrket och jobbar med något annat än skolan. Om lärare var ett behagligt och tillbakalutat jobb skulle den siffran inte vara så hög, skriver signaturen ”Calle”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Replik

31/5 Provocerande att påstå att lärare skulle ha det lika tungt som vi

Provoceras av rätt sak - läraryrkets villkor är inte roten till vårdens arbetsmiljöproblem. Det är tråkigt att se när yrkesgrupper ställs mot varandra. Särskilt när det görs utan rätt information. Lärare i grundskolan har årsarbetstid och tjänsteplaneras för cirka 1800 arbetstimmar per år. Det motsvarar en ”vanlig” heltid med 40 timmars arbetsvecka och 5 veckors semester. En ämneslärare på högstadiet jobbar i snitt 45 timmar per vecka. Ledigheterna under loven är semester och kompledighet. Och nej, lärare är inte lediga bara för att eleverna är lediga.

ANNONS

I mätningar om stress och psykosocial arbetsmiljö kommer läraryrket dåligt ut. Till exempel skriver Arbetsmiljöverket i rapporten ”Arbetsorsakade besvär 2022” att nästan hälften av lärarna i grundskolan och förskolan har besvär till följd av arbetet.

Lärares sjukskrivningar ökar och Försäkringskassan skriver i rapporten ”Sjukfrånvaro i psykiatriska diagnoser” att både vård och skola är tydliga riskbranscher för sjukfrånvaro. I dag finns det många lärare som inte hinner ta toalalettpaus eller äter sin lunch extra fort. Cirka 35 000 utbildade lärare har lämnat yrket och jobbar med något annat än skolan. Om lärare var ett behagligt och tillbakalutat jobb skulle den siffran inte vara så hög.

Min poäng är inte att försöka mäta vem som har det värst, eller hävda att lärare har det tuffare än någon annan specifik grupp. Tvärtom. I stället för att försöka tävla i vilket yrke som är tyngst behöver vi samarbeta för att få goda villkor för alla.

Både lärare och sjuksköterskor är samhällsviktiga. Båda yrkena har problem med arbetsvillkor, stress och brist på personal. Problembilderna är olika och kan inte jämföras rakt av. Sverige behöver sjuksköterskor som mår bra och trivs på sina jobb och vi behöver också lärare som mår bra och trivs på sina jobb.

ANNONS

I stället för att provoceras av de fördelar vi tror finns i andras arbetsvillkor, borde vi bli provocerade av hur regionerna och kommunerna sköter sitt ansvar för vården och skolan.

Jag önskar sjuksköterskorna all framgång i sitt arbete för rimliga arbetsvillkor. Jag hoppas att vi alla också kan rikta motsvarande önskan till Sveriges lärare.

"Calle"

ANNONS