Många kuratorer brukar inte anmäla till socialen eftersom det saknas tydliga riktlinjer, menar insändarskribenten.
Många kuratorer brukar inte anmäla till socialen eftersom det saknas tydliga riktlinjer, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Inför sekretess för kuratorer gentemot lärare

Jag är mer än mitt självskadebeteende. Jag är en människa, men berättar jag för kuratorn finns risken att jag slutar vara det, skriver Niklas.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

När jag var 13 år var det första gången jag skadade mig själv. Det var inte en stor grej för mig. Det var inte något som jag ville göra, men det behövdes. Skadorna gömdes med långärmade tröjor och långa byxor. Detta är bara en av många sanna berättelser från mina vänner. Vi unga lever den här verkligheten och vågar inte prata med någon.

När man väl berättar något för en kurator vet helt plötsligt alla lärare om det. Kuratorn har i dag ingen konkret sekretess med lärare. Det är ett etiskt övervägande från kuratorn om informationen är nödvändig och om den påverkar elevens studier.

ANNONS

Helt plötsligt är du inte en person längre. Du är bara ett självskadebeteende, en ätstörning eller ett självmordsförsök. Vart du än vänder dig kommer du bara mötas av medlidande, ingen hjälper. Jag är mer än mitt självskadebeteende. Jag är en människa, men berättar jag för kuratorn finns risken att jag slutar vara det.

LÄS MER:Regionen satsar på barns psykiska hälsa – hyllad enhet stängs

När du väl söker hjälp i skolan kommer du sällan få den, många kuratorer anmäler knappt till socialen då det inte finns tydliga riktlinjer för vad som bör anmälas. I de flesta fallen när det anmäls så händer inget vilket innebär att kuratorerna anmäler mer sällan då de vet att inget kommer göras.

Vi känner oss inte säkra hos kuratorerna. Det behövs en strängare tystnadsplikt mellan kuratorer och lärare. Skolans anmälningar måste också tas på större allvar av myndigheter. Kuratorer anmäler inte och elever söker inte hjälp. Hjälp oss, så att vi kan få den hjälp vi behöver.

Niklas, högstadieelev

Här finns stöd att söka

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid direkt till 112.

Du som är bosatt i Göteborg kan även ringa till BUP:s akutmottagning som ligger på Östra sjukhuset: 031 343 55 44. Telefontiden är 8-16.30.

Det finns även stödlinjer eller telefonjourer att ringa till. Via dessa får du råd i hur du kan komma vidare och vart du kan vända dig för mer hjälp.

Mind: chat.mind.se, mejlsvar@mind.se, telefon: 90 101.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Chatt eller telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Chatt eller telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Närmaste mottagning på bup.se.

Folkhälsomyndighets samlingssida med information och råd till den som mår psykiskt dåligt.

Källa: Mind (Svenska föreningen för psykisk hälsa).

LÄS MER:Ångest över den egna kroppen allt vanligare hos unga killar

LÄS MER:Förgiftningar ökar dramatiskt bland unga flickor

ANNONS