Låt dig inte luras om du är en av de konsumenter som, likt de flesta andra, köper ägg i butik. När du står framför förpackningarna möts du av begrepp som lantägg, frigående och ekologiskt. Dessa ord är lätta att förknippa med en etisk produktion och djur som behandlas med respekt och omsorg och kan utföra sina naturliga beteenden som djurskyddslagen stadgar.
Men på flera djurrättsorganisationer kan du se foton och filmer som krossar den här idylliska föreställningen. Äggen har med stor sannolikhet producerats av hönor som lever ett onaturligt och stressat liv i stora stallar tillsammans med tusentals andra individer.
LÄS MER:Lantbruksdjur i burar kan bli förbjudet i EU – förslag väntas 2023
Vi får inte låta marknadsföringsknep och undanhållande av verkligheten invagga en falsk tro på välmående djur. Jag önskar att vi har empati med hönan bakom ägget. Branschen drabbar inte bara hönorna. Tuppkycklingar dödas efter kläckning, då de inte har något värde i äggproduktionen.
Det finns utmärkta veganska kokböcker och vill du laga en rätt som vanligtvis innehåller ägg lägg till bara ordet vegansk när du googlar. Det ger alltid träffar.
Lena Urban