Äggproduktion tar inte hänsyn till djurens välmående, tycker insändarskribenten.
Äggproduktion tar inte hänsyn till djurens välmående, tycker insändarskribenten. Bild: Christine Olsson

Ha empati med hönan bakom ägget

Vi får inte låta marknadsföringsknep och undanhållande av verkligheten invagga en falsk tro på välmående djur, skriver Lena Urban.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Låt dig inte luras om du är en av de konsumenter som, likt de flesta andra, köper ägg i butik. När du står framför förpackningarna möts du av begrepp som lantägg, frigående och ekologiskt. Dessa ord är lätta att förknippa med en etisk produktion och djur som behandlas med respekt och omsorg och kan utföra sina naturliga beteenden som djurskyddslagen stadgar.

Men på flera djurrättsorganisationer kan du se foton och filmer som krossar den här idylliska föreställningen. Äggen har med stor sannolikhet producerats av hönor som lever ett onaturligt och stressat liv i stora stallar tillsammans med tusentals andra individer.

ANNONS

LÄS MER:Lantbruksdjur i burar kan bli förbjudet i EU – förslag väntas 2023

Vi får inte låta marknadsföringsknep och undanhållande av verkligheten invagga en falsk tro på välmående djur. Jag önskar att vi har empati med hönan bakom ägget. Branschen drabbar inte bara hönorna. Tuppkycklingar dödas efter kläckning, då de inte har något värde i äggproduktionen.

Det finns utmärkta veganska kokböcker och vill du laga en rätt som vanligtvis innehåller ägg lägg till bara ordet vegansk när du googlar. Det ger alltid träffar.

Lena Urban

LÄS MER:Det betyder den långa koden på äggen

LÄS MER:Vi äter oss till vår egen hälsokatastrof

ANNONS