Wework har dragit med finansiella problem under lång tid. Arkivbild.
Wework har dragit med finansiella problem under lång tid. Arkivbild. Bild: Ted Shaffrey

Wework ansöker om konkurs

Kontorshotellbolaget Wework, som under flera år dragits med finansiella problem, har lämnat in en konkursansökan för att kunna förhandla ned sina skulder.

ANNONS
|

Företaget säger i ett uttalande att ansökan påverkar affärerna i USA och Kanada men att den "globala verksamheten förväntas fortsätta som vanligt".

Fastighetsmarknaden i större städer som New York väntas påverkas negativt av konkursen, då fastighetsägare länge såg Wework som en attraktiv hyresgäst och sedan fått hålla bolaget under armarna för att det inte ska hamna på obestånd, skriver New York Times.

Roten till problemet beror enligt bolaget på finansiella förluster, likviditetsbehov och ett tapp vad gäller antalet hyresgäster. Trots tappet hade Wework i somras kontor på 777 platser i 39 länder.

Wework var en gång i tiden hyllad som en föregångare i den delningsekonomi som gjorde ett betydande avtryck i kommersiella fastigheter i stora städer runtom i världen.

ANNONS

Men när bolaget försökte börsnotera sig 2019 med en värdering på 49 miljarder dollar ledsnade investerarna på dåvarande vd:n – den ständigt mässande Adam Neumann – de massiva driftkostnaderna och bristen på vinst.

Neumann fick förvisso gå året därpå, men coronapandemin och dess effekter har inneburit en fortsatt kräftgång för Weworks affärsidé. I förra månaden förklarade bolaget att man inte skulle klara att betala ränteutgifter på cirka en miljard kronor och läget såg allt mer dystert ut.

ANNONS