Volvo XC60 är den populäraste av bilarna. Elbilarna och laddhybrider står nu för en fjärdedel av försäljningarna.
Volvo XC60 är den populäraste av bilarna. Elbilarna och laddhybrider står nu för en fjärdedel av försäljningarna. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Volvo tappade i juli men försäljningarna starka under året

Volvo Cars sålde totalt 56 883 bilar världen över i juli månad. Det är ett tapp på 8,7 procent jämfört med samma period förra året.

ANNONS
|

Minskad försäljning i Europa ligger bakom nedgången. Dessutom var juli 2020, som man jämför med, ovanligt starkt då leveranser drog igång efter lättade restriktioner världen över. Brist på halvledare ska också vara en anledning, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Sett till hela 2021 har bolaget sålt 437 640 bilar vilket är 31,7 procent upp mot perioden januari-juli i fjol.

LÄS MER:Volvochefens besked: Kommer behöva anställa fler

Det är på bolagets största marknad, Europa, som tappet i juli gör sig synligt. Där gick försäljningen ner med 22 procent jämfört med samma period förra året.

I USA ser man den största ökningen både för månaden och för hela 2021. Landet är Volvo Cars tredje största marknad efter Europa och Kina. I USA sålde man under juli månad 11 575 bilar vilket är en ökning med 19,4 procent. Totalt har amerikanerna köpt 75 329 Volvobilar hittills i år vilket är en ökning med hela 42,3 procent mot samma period förra året.

ANNONS

LÄS MER:Här är konceptbilen som visar Volvo Cars elektriska framtid

Samtliga marknader, Europa, Kina, USA och övriga världen är rejält upp mot förra året då lockdowns och restriktioner hämmade handeln stort.

SUV:en Volvo XC60 var den populäraste modellen globalt i juli. På andra plats kommer den mindre varianten XC40. Under månaden stod Volvos elbilar och laddhybrider för en fjärdedel av bolagets försäljningar. I Europa är den siffran så hög som 43 procent.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS