Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen, som nu varnar för att coronaviruset effekter kan få står ekonomisk påverkan för koncern.
Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen, som nu varnar för att coronaviruset effekter kan få står ekonomisk påverkan för koncern. Bild: Magnus Andersson/TT

Volvo: "Risk för väsentlig ekonomisk påverkan"

Coronaviruset effekter gör att Volvokoncernen varnar för att pandemin kan få stora ekonomiska konsekvenser för dess bolag. "Det finns en betydande risk att dessa kan leda till en väsentlig finansiell påverkan på koncernen, med början från mitten av mars", skriver man i ett pressmeddelande.

ANNONS

Coronavirusets effekter slår just nu på bred front mot stora delar av världsekonomin. Under måndagskvällen meddelar Volvo koncernen som tillverkar lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner, och båtmotorer att effekterna riskerar att slå hårt.

"Volvo och dess leverantörer har ett nära samarbete för att minimera konsekvenserna för kunderna, och för att mitigera påverkan", meddelar koncernen.

Effekterna väntas slå till från mitten av mars, det vill säga nu.

Volvokoncernen menar att den befarade påverkan på bolagens ekonomi är relaterad till den allmänna situationen och beslut av olika lokala myndigheter som leder till bland annat underbemanning i fabriker och störningarna i leverantörskedjan.

Volvokoncernen befarar också att läget i världen kan påverka efterfrågan på bolagens produkter.

ANNONS

Hur stor den ekonomiska påverkan riskerar att bli menar man i nuläget är omöjlig att svara på.

"Givet den osäkra situationen är det inte i nuläget möjligt att uppskatta hela den potentiella påverkan för Volvokoncernen", står det i pressmeddelandet.

ANNONS