Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg och Volvos vd Martin Lundstedt vid förra årets stämma, som hölls i konserthuset.
Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg och Volvos vd Martin Lundstedt vid förra årets stämma, som hölls i konserthuset. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Volvo-möte utan frågor väcker kritik: ”Stor försämring”

På torsdagen håller AB Volvo årsstämma, men på grund av corona-pandemin blir det en ren formalitet. Aktieägare kommer inte att få någon möjlighet att ställa frågor – vilket har lett till kritik.

ANNONS
|

Under tisdagen meddelade lastbilstillverkaren AB Volvo att 4100 tjänster kommer att försvinna världen över, varav 1250 i Sverige. Bolaget har påverkats starkt av den pågående pandemin – och ser sig tvingat att spara på kostnader.

Men corona får ytterligare en effekt på AB Volvo under veckan.

På torsdagen kommer bolaget att hålla årsstämma. Men det blir varken något digitalt eller fysiskt möte, utan i stället en så kallad pappersstämma. Det innebär att ingen kommer att ha möjlighet att ställa några frågor till bolagsledningen.

– Det är en stor försämring för aktieägarnas inflytande och insyn. Den stora faran är också om det här blir ett legitimt sätt att genomföra bolagsstämmor även efter coronapandemin, säger Aktiespararnas Mats Ekberg till Dagens industri.

ANNONS

Ska skickas tio dagar i förväg

Sedan den 18 maj är det möjligt att ha bolagsstämmor som bara innefattar poströstning, med röster som skickats in i förväg. Detta tack vare en tillfällig lag som gäller året ut.

Den som vill ställa en fråga på AB Volvos stämma måste ha skickat in den skriftligt tio dagar i förväg.

– Vi anser att det är att gå för långt att ha postala stämmor, säger Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton till Dagens industri.

Nästa år ska bli som vanligt

Volvo själva menar att det är de rådande omständigheterna med corona som har lett fram till den här typen av stämma. Bolaget menar att de gjort vad de kan sett till förutsättningarna, även om förhoppningen är att detta inte ska hända igen.

– Vi har fastnat för det här upplägget med tanke på omständigheterna. Det kommer också att läggas ut videoinspelade anföranden från koncernchefen och styrelseordföranden med fylligare information. Vi hoppas att nästa års stämma kan genomföras som vanligt, säger Claes Eliasson till Dagens industri.

ANNONS