Volvo Cars öppnar ny elbilsfabrik i Slovakien. Det blir den första europeiska fabriken sedan 1965. Europa är Volvo Cars största försäljningsregion, enligt vd:n Jim Rowan.
Volvo Cars öppnar ny elbilsfabrik i Slovakien. Det blir den första europeiska fabriken sedan 1965. Europa är Volvo Cars största försäljningsregion, enligt vd:n Jim Rowan. Bild: Mia Höglund

Volvo Cars öppnar bilfabrik i Slovakien – första i Europa sedan 1960-talet

Volvo Cars öppnar sin första nya bilfabrik i Europa på nära 60 år. Bygget av anläggningen i Slovakien startar 2023 och fabriken ska enbart tillverka elbilar.

ANNONS
|

Bygget av Volvo Cars nya elbilsfabrik i Slovakien ska starta 2023, med installerade produktionslinjer 2024. Först två år senare ska serieproduktionen starta.

Det blir den tredje europeiska bilfabriken i företagets historia, efter Torslandafabriken 1964 och i belgiska Gent året därpå.

– Expansionen i Europa, vår största försäljningsregion, är central för vårt skifte mot elektriska bilar och fortsatta tillväxt. Jag är väldigt glad att vi utökar Volvo Cars produktionsnärvaro till Slovakien och ser fram emot att välkomna nya kollegor och partners på resan framöver, säger Jim Rowan, vd för Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Volvo Cars ska producera 250 000 elbilar per år

Den nya anläggningen motsvarar en investering på omkring 1,2 miljarder euro, cirka 12,9 miljarder svenska kronor. Omkring 20 procent av finansieringen förväntas ske genom statsstöd. Beräknad produktionskapacitet är 250 000 bilar per år och ska enligt pressmeddelandet skapa ”tusentals nya jobb i regionen”.

ANNONS

Volvo Cars ambition är att ha klimatneutral tillverkning till 2025 och fabriken ska enbart använda klimatneutral energi.

– Vi har ett tydligt fokus att bli ett helt elektriskt varumärke inom mobilitet till 2030, vilket är i linje med vårt syfte. Expansionen i Europa, vår största försäljningsregion, är central för vårt skifte mot elektriska bilar och fortsatta tillväxt, säger Jim Rowan.

Den nya anläggningen blir Slovakiens femte bilfabrik.

– Jag uppskattar att Volvo Cars har beslutat att bygga sin nya fabrik i Slovakien. Den nya Volvo Cars-fabriken är viktig för oss eftersom den kommer att förbättra den sociala och ekonomiska situationen i regionen och endast producera elbilar, vilket ger den slovakiska bilindustrin konkurrenskraft i den nya ekologiska eran, säger Slovakiens premiärminister Eduard Heger i pressmeddelandet.

LÄS MER:Renoverad Volvo PV 544 Sport från Hisingen såldes för rekordpris

LÄS MER:Trots vackra löften – så stora är Göteborgsjättarnas utsläpp egentligen

LÄS MER:Lyckad börsdebut i New York för Polestar

LÄS MER:Stockholmsbörsen stiger efter midsommarhelgen – Polestar rasar efter succédebut

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS