Ökad efterfrågan på asiatiska marknaden har drivit upp Vitrolifes försäljningssiffror för sista kvartalet 2022.
Ökad efterfrågan på asiatiska marknaden har drivit upp Vitrolifes försäljningssiffror för sista kvartalet 2022. Bild: Elisabeth Alvenby

Vitrolife rusar på börsen efter starkt kvartal

Det göteborgska medicintekniska bolaget Vitrolife rusar på börsen under torsdagen. Reaktionen kommer efter att bolaget presenterat ett starkt resultat sista kvartalet 2022.

ANNONS
|

När småspararfavoriten Vitrolife släppte sin kvartalsrapport för sista kvartalet 2022 svarade börsen starkt uppåt. På torsdagseftermiddagen hade aktien stigit över 15 procent, vilket innebär en näst intill dubblering sedan bottennoteringen i oktober.

Den organiska tillväxten i bolaget låg på 11 procent och nettoomsättningen uppgick till 855 miljoner kronor, vilket var i linje med vad analytiker tidigare estimerat, rapporterar Dagens Industri. Nettoresultatet uppgick till 73 miljoner kronor.

Högre efterfrågan på den asiatiska marknaden

Vitrolife sysslar med fertilitetsteknik för provrörsbefruktning och har vuxit starkt på börsen det senaste decenniet. Förra året sjönk aktien då bolagets dåvarande vd Thomas Axelsson meddelade sin avgång efter många år. Den nya vd:n Bronwyn Brophy ska tillträda under året.

ANNONS

Bolaget har haft en ökad tillväxt i samtliga regioner, men framförallt på den asiatiska och amerikanska marknaden, skriver bolaget i rapporten.

Japan är ett av länderna där bolaget uppger att man haft en ökad försäljning. Landet är också världens näst största marknad för IVF-behandlingar efter Kina. Förväntningarna är nu att efterfrågan på bolagets produkter i regionen kommer att fortsätta öka efter att Kina har släppt på sina coronarestriktioner.

LÄS MER:Uppåt på Asiens börser efter Fed-besked

LÄS MER:Iskallt för vitvarujätten – slopar utdelning

LÄS MER:Så mycket lön och pension förlorar du per vabdag

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS