Dagligvarunytt har pratat med ett stort antal handlare som uppges vara missnöjda med hur centralorganisationen. De anses inte göra tillräckligt för att handlarna inte ska förlora marknadsandelar mot lågprisbutiker.
Dagligvarunytt har pratat med ett stort antal handlare som uppges vara missnöjda med hur centralorganisationen. De anses inte göra tillräckligt för att handlarna inte ska förlora marknadsandelar mot lågprisbutiker. Bild: Janerik Henriksson/TT

Utbrett missnöje mot Ica bland handlarna – förlorar i priskriget

Vd:n tvingades bort och nu kokar det bland handlarna. Det visar en kartläggning av Dagligvarunytt, och skälet till missnöjet uppges vara förluster i kriget mot lågpriskedjorna.

ANNONS
|

För en vecka sedan petades Fredrik Hägglund från sin roll som vd för Ica-handlarnas förbund. Förbundet är huvudägare i börsnoterade Ica-gruppen och Hägglund ska ha fått gå på dagen. Enligt uppgift till Dagligvarunytt ska Hägglund ansetts stått ledningen för Ica-gruppen för nära och inte tillräckligt varit på handlarnas sida, vilket resulterat i en förtroendekris som slutat med att Hägglund fått gå, rapporterar Di.

”En miss att lägga ner de butikerna”

En vecka senare uppges det nu fortsatt att koka bland handlarna, detta enligt Dagligvarunytt som ska ha pratat med ett stort antal av dem. Missnöjet riktas mot centralorganisationens förmåga att hantera konkurrensen mot lågprisvarubutiker som Willys och Lidl. Om kunderna skulle tycka att Maxi är tillräckligt bra skulle de inte gå till billigare konkurrenter menar en av handlarna, och en kollega säger att det var en miss att lägga ner de Ica-ägda lågprisbutikerna Rimi.

ANNONS

– Fältet lämnades fritt till Lidl och Netto och nu kommer Willys, säger handlaren till Dagligvarunytt enligt Di.

– Vi tappar hela tiden till lågpris. Det är dags för Ica att agera.

LÄS MER:Lidl-skorna kostade 199 kronor i butik – säljs nu för tusenlappar

Inte alla konkurrerar med pris

Johan Bohman, Ica-gruppens chef för Affärsområden, säger till Dagligvarunytt att de välkomnar synpunkter och idéer, och att vissa Ica-handlare även konkurrerar med sortiment vilket påverkar hur de centrala inköpen görs.

LÄS MER:Vd:ns jättebonus – får aktier värda sju miljarder

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS