Toppchefen: Lögn att kvinnor kan få allt

Toppkarriär, härlig familj, långa semestrar och ett blomstrande kärleksliv – så kan drömmen om det perfekta livet som kvinna se ut.
– Att få allt är ett ”felaktigt och farligt” ideal för kvinnor att leva upp till, säger Bonnie Hammer, vice ordförande på NBC Universal.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

• Att kvinnor kan "få allt" är en farlig lögn som leder till stress och utbrändhet, enligt Bonnie Hammer från NBC Universal.

• I både USA och Sverige är kvinnor betydligt mer drabbade av stressrelaterade sjukdomar och utmattningssyndrom än män.

• Hammer föreslår att kvinnor bör definiera sina egna mål och prioritera vad som är viktigast för dem personligen.

Den här sammanfattningen är skriven med stöd av AI-verktyg från OpenAI och har granskats av GP:s journalister.

Läs vår AI-policy här.

Kan verkligen kvinnor få ”allt” och balansera en blomstrande karriär med ett lika strålande familjeliv? Den frågan har debatterats i årtionden och börjar numer ses som allt mer ohållbar medan den ekonomiska och personliga pressen ökar.

Påståendet att kvinnor kan få allt är ”den största lögnen” arbetande kvinnor fått höra, om man nu tror på den, och den kan istället hämma kvinnors framgång, enligt Bonnie Hammer, vice ordförande på NBC Universal, skriver CNBC.

I hennes bok 15 Lies Women Are Told at Work, (15 lögner kvinnor får höra på jobbet), har hon utforskat de splittrade råden kvinnor får för att nå personlig framgång.

ANNONS
Bonnie Hammer, vice ordförande på NBC Universal.
Bonnie Hammer, vice ordförande på NBC Universal. Bild: Pressbild: NBC Universal

Den nu 73-årige Bonnie Hammer har lång yrkeserfarenhet som producent och andra chefsbefattningar på en mängd amerikanska tv-bolag. Hon sitter också med i styrelserna för Bay och IAC/InteractiveCorp. Hon har fått mängder av priser för sina arbetsinsatser och ses som en av de 100 mest inflytelserika kvinnorna i Hollywood.

Hon är också erkänd fotograf. Hon är gift och har ett barn.

Pressen att uppnå alla mål både personligt och professionellt leder till att kvinnor känner sig stressade, otillfredsställda och utbrända, konstaterar hon.

– Även om vi lyckas på alla fronter, så är det en väldigt liten chans att vi får någon tid över för oss själva, säger hon.

Klyftan växer mellan utbrända kvinnor och män

I USA har klyftan mellan antalet kvinnor och män som drabbas av utmattningssyndrom fördubblats sedan 2019, enligt Gallup.

I Sverige har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar dramatisk och åtta av tio som drabbas är kvinnor, visar Ifs genomgång och regionala kartläggning av Försäkringskassans senaste siffror, rapporterar försäkringsbolaget If.

Av de 44 465 personer som i december 2023 var sjukskrivna på grund av stress var 34 952 kvinnor, det vill säga 79 procent.

Den ökade klyftan mellan män och kvinnor i USA går att härleda till ojämlikhet mellan könen. Amerikanska undersökningar visar att kvinnor har svårare att avancera i karriären, oftare är ensamföräldrar än män och sköter det obetalda hemarbetet – allt detta kan leda till utbrändhet.

ANNONS

Skriv priolistor och välj bort

”Att få allt” har också blivit ett heltäckande begrepp inom föräldraskap och personlig framgång, som inte tilltalar alla kvinnor, påpekar Bonnie Hammer.

– Du kan inte ”få allt” om måttstocken inte känns rätt eller motiverar dig. Kvinnor måste definiera hur deras ”allt” ser ut och förstå att den definitionen inte kan vara helt fixerad eller oföränderlig, säger hon.

Istället rekommenderar hon att man skriver ner på listor vad man behöver, vad man vill ha och vad man skulle älska att ha för att leva ett lyckligt liv. Om listan blir lång får man börja ranka det som är viktigast. Och om flera saker hamnar på samma plats och konkurrerar, som till exempel att ta mer semester eller att tillbringa mer tid på jobbet, måste man bestämma sig för vad som är viktigast just nu.

– Man blir helt dränerad av att försöka briljera inom alla delar av livet, ingen har tiden och energin till det. Välj istället ett par mål och fokusera på dem, identifiera vad du behöver hjälp med och känn ingen skuld över saker du måste släppa taget om, säger hon.

LÄS MER:Bättre utbildning och högre IQ – men kvinnliga vd:ar har lägre lön

LÄS MER:Krav på kortare arbetstid - ny strid väntar

LÄS MER:Tjejer blir utbrända i högstadiet: "Allt du gör bedöms"

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS