Sveriges ambassadör i Qatar Ewa Polano.
Sveriges ambassadör i Qatar Ewa Polano. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Sveriges Qatarambassadör vill se mer handel mellan länderna

Ewa Polano, Sveriges ambassadör i Qatar, ser Qatar airways flyglinje till Göteborg som ett viktigt steg för att stärka relationen mellan länderna. Kritiken mot diktaturen är inget skäl att inte handla med landet, menar ambassadören.

ANNONS
|

Hon har varit ambassadör i Qatar sedan 2014, då ambassaden i Doha öppnades. Normalt sett försöker Ewa Polano bereda vägen för svenska intressen på plats, men i dag är hon i Göteborg för att vara med på Qatar airlines öppningsfirande av den nya flyglinjen mellan Landvetter och Doha.

LÄS MER:Qatar Airways vd spår en ljus framtid för Landvetter

– Det som alla ambassadörer jobbar alltmer med är att vara dörröppnare för svenska företag för att få mer business. Eftersom Göteborg är vårt industricentrum så är det ett stort kliv framåt i relationen mellan Qatar och Sverige att de har valt att ta det här steget, säger Ewa Polano när GP möter henne på posthotellet.

ANNONS

Blockad av grannländerna

Att Göteborg blivit en ny destination för det statsägda qatariska flygbolaget hänger delvis samman med att Qatars grannländer infört en blockad mot landet. Grunden är Qatars kontakter med Iran och att Qatar anklagas för att stötta terrorism, med hänvisning till att landet investerat pengar i rörelser världen över – bland annat palestinska Hamas och Muslimska brödraskapet.

– Qatar ger sitt stöd till såväl PLO, al-Fatah och Hamas. Man stöttar absolut den palestinska frågan på ett högst anmärkningsvärt sätt. Men man försöker att ha en relation med Israel också. Hamas politiska ledning var tills för knappt två år sedan i Qatar. Det finns ett fortsatt intresse för att stötta Hamas, säger Ewa Polano.

Som svensk företagare, är det något man bör ha i åtanke när man gör affärer?

– Vi på ambassaden ska ha klart för oss att vi ska bidra till ekonomisk tillväxt och sysselsättning i Sverige. Jag ser inga problem att sälja till Qatar.

Blockaden, som trädde i kraft i juni 2017, innebar bland annat att de fyra grannländerna Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Egypten stängde sina landgränser och luftrum för Qatar.

– Qatar airways drabbades av blockaden, vilket är väldigt nesligt när man är ett av världens mest framgångsrika flygbolag. De fick stänga 18 destinationer och svarade med att öppna fler nya. Göteborg är en av dem, säger Ewa Polano.

ANNONS

Kritik mot bristen på demokrati

Blockadens effekter märktes också i de möten som hölls under tisdagen, då Qatar airways vd, förutom att besöka Volvo, SKF och Astra Zeneca, träffade Heliospectra, som tillverkar lampor som kan användas för odling. Något som blivit viktigt när livsmedelsleveranserna från Saudiarabien försvann i blockaden.

Som världens rikaste land är Qatar en lockande marknad. Landet har som vision att få "det bästa" av allt och Sveriges handel med landet har ökat de senaste åren, om än från låga nivåer. Men avsaknaden av demokrati, begränsade rättigheter för kvinnor och gästarbetare har väckt kritik, inte minst efter att landet tilldelades fotbolls-VM 2022.

Vi har pratat om Qatar som en marknad, men hur ska man se på det politiska styret?

– Qatar blev ett land 1971. De har ett parlament, men ännu är det inte alls en demokrati i vår mening. Men det är ett land som vi inte ser några problem med att jobba med, säger Ewa Polano. Jag har tyckt att det har varit ett problem att media skriver om Qatar som ett problemland för mänskliga rättigheter och gästarbetare. Jag har sagt att det är oerhört viktigt att vi stöttar Qatar i att bli bättre på arbetsrätt och ger dem konstruktiv kritik. För vi har verkligen trovärdighet inom de här frågorna.

ANNONS
ANNONS