Badande turister och en försäljare på en badstrand i Malaga i Spanien. Spanien ligger ännu i topp på listan över populäraste resmål. Många reser helst under lågsäsong, något som kan bero på att man tycker att resmålen är för varma under sommarmånaderna, enligt Lina Eklund på resebolaget Resia. Arkivbild.
Badande turister och en försäljare på en badstrand i Malaga i Spanien. Spanien ligger ännu i topp på listan över populäraste resmål. Många reser helst under lågsäsong, något som kan bero på att man tycker att resmålen är för varma under sommarmånaderna, enligt Lina Eklund på resebolaget Resia. Arkivbild.

Svenskar reser mer i lågsäsong

Svenskars resande ökar – och allt fler väljer att resa under lågsäsong när det inte är lov eller ledigt.

ANNONS
|

Svenskarna sprider i allt större utsträckning ut sitt resande över året. Det visar en färsk Sifo-undersökning och bokningsstatistik från resebolaget Resia. Antalet resebokningar med avresa under detta år har hittills ökat med 17 procent jämfört med 2016. För sommarresorna är ökningen så här långt 13 procent. En tredjedel av svenskarna reser dessutom minst två gånger om året.

- Svenskar reser mer under lågsäsong nu – det har vi inte sett tidigare. Att resa i september har blivit jättepopulärt, mest bland småbarnsfamiljer som inte har barn i skolåldern, bland de som har vuxna barn och bland par, säger Lina Eklund, PR-specialist på resebyrån Resia.

ANNONS

Sprider ut resor

På resebolaget Ving ser man samma tendens.

- Många sparar lite semester och sprider ut resor över hela året. Förutom en sommar- och en vinterresa kanske man tar en weekendresa under vår och höst. Svenskar har det generellt ganska bra nu med en disponibel inkomst som gör att man kan resa mer, säger Anna Hagberg, informatör på Ving.

En uppstickare på Resias lista över resor med reguljärflyg med avresa i sommar är San Francisco, som klättrat förbi New York som populärt resmål, berättar Lina Eklund. Något som hon delvis tror kan bero på att San Francisco har blivit mer barnvänligt och satsat mycket på lekplatser.

Turkiet tappar

Turkiet tappade däremot rejält i bokningar under hela fjolåret på grund av alla oroligheter i landet.

- Jag tror tyvärr att det kommer att ta lång tid för Turkiet att hämta sig från det här. I stället reser folk till tryggare platser som Grekland, Kroatien och Spanien. Över jul har vi också sett en jätteökning av resor till Sydney i Australien, säger Lina Eklund.

ANNONS

FAKTA: Reser minst två gånger per år

Hittills i år har antalet resebokningar på Resia ökat med 17 procent jämfört med 2016.

De mest bokade länderna för 2017 är:

1. Spanien

2. Thailand

3. USA

4. Grekland

5. Cypern

6. Italien

7. Kroatien

8. Storbritannien

9. Mexiko

10. Australien

Den 17-procentiga ökningen för 2017 är baserad på bokningar gjorda mellan 24 december och 2 januari.

Topplistan är hämtad från Resiabarometern 2017 och avser resor som genomförs från och med den 1 januari till 31 december i år.

Bland de mest populära resmålen för reguljärflyg med avresa i sommar finns bland annat Miami, Barcelona, San Francisco, Prag och New York.

En tredjedel av svenskarna reser minst två gånger om året (30 procent).

Många (38 procent) reser helst när det inte är lov och ledighet i Sverige.

Källa: Resiabarometern och TNS Sifo

ANNONS