Så går svensk ekonomi. Arkivbild.
Så går svensk ekonomi. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Svensk ekonomi minskar

Det går nedåt både för exporten och den svenska konsumtionen i inflations- och räntechockens spår. BNP föll med 0,8 procent i andra kvartalet. Men nedgången har varit betydligt mindre än befarat.
– Vi är i början av en mild recession, är slutsatsen från analytiker på Handelsbanken.

ANNONS
|

Sverige befinner sig i början av en mild recession, med två kvartal i rad med krympande BNP. Det är slutsatsen från Handelsbankens ekonomer efter tisdagens SCB-siffror – som också ligger i linje med den senaste rundan indikatorer från Konjunkturinstitutet (KI).

Minskningen av BNP med 0,8 procent kan jämföras med en tillväxt på 0,6 procent i första kvartalet och förväntningar bland analytiker på en BNP-minskning med 1,3 procent i andra kvartalet, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Det tyder återigen på att svensk ekonomi har en motståndskraft och minskningen var också mindre än de tidigare preliminära BNP-siffrorna.

Kronans utveckling viktig faktor

Samtidigt väntas det inte vända uppåt i närtid.

ANNONS

– Det är lite blandade signaler, men det börjar se lite svagare ut, säger SEB-ekonomen Olle Holmgren, om tisdagens rapporter från SCB.

Den mörka bilden av en svensk ekonomi på väg nedåt ljusnar dock något enligt Olle Holmgren om man tittar på utvecklingen för detaljhandeln i juli, som ökade enligt färska siffror från SCB.

När det gäller Riksbanken tror SEB-ekonomen inte att tisdagens SCB-siffror förändrar läget. Om det behövs en eller två höjningar av styrräntan till i år hänger på hur det går för det svenska kronan, tror han, förutom inflationsutvecklingen.

– Det är tydligt att Riksbanken är oroad av den svaga kronan, säger han.

Exporten vägde tyngst

Minskad varuexport och lagerinvesteringar är de viktigaste förklaringarna bakom BNP-siffrorna, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Hushållens konsumtion sjönk också – för fjärde kvartalet i rad.

– BNP tyngdes av nedgångar inom flera komponenter andra kvartalet, såsom en svag nettoexport och minskade lagerinvesteringar, säger Jessica Engdahl, sektionschef på Nationalräkenskaperna i ett uttalande.

Största bidragande faktorn till den minskade BNP:n var exporten.

Kulturkonsumtion minskade

"Minskade utgifter för bostäder samt rekreation och kultur bidrog mest till nedgången", skriver SCB apropå hushållens konsumtion.

Hushållens reala disponibla inkomster minskade med 3,0 procent – alltså hur mycket köpkraft som en lön ger. Samtidigt ökade importen samtidigt som den offentliga konsumtionen steg.

ANNONS

Jämfört med andra kvartalet 2022 blev det en BNP-nedgång på 1,0 procent, mot tillväxten på 0,8 procent i första kvartalet och förväntningar på minus 1,1 procent.

Några nyckeltal som bidrog till BNP

Import +0,1 procent

Export -0,8 procent

Hushållens konsumtion -0,2 procent

Offentliga konsumtionsutgifter 0,5 procent

Fotnot: Volymförändringar jämfört med föregående kvartal. Källa: SCB.

ANNONS