Människor som sparar regelbundet har bättre kvalitet på sin sömn än de som inte sparar.
Människor som sparar regelbundet har bättre kvalitet på sin sömn än de som inte sparar. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Sparande kan ge dig bättre sömnkvalitet

Sover du dåligt om nätterna? En ny studie från Bristol University visar att regelbundet sparande kan förbättra din sömnkvalitet – och hur stor summa du lägger undan spelar egentligen ingen roll, skriver BBC.

ANNONS
|

Låginkomsttagare som sparar regelbundet är lika tillfreds med sin tillvaro som rika icke-sparare, rapporterar BBC och hänvisar till en studie från Bristol University. Samma studie visar att ett regelbundet sparande hjälper människor att slappna av och att se mer optimistiskt på framtiden.

Enligt undersökningen spelar storleken på summan ingen större roll, utan det är själva sparandet i sig som lugnar oss människor. Den som sparar regelbundet upplever mindre ekonomisk stress och kan hantera oväntade utgifter i högre utsträckning än de som inte lägger undan en slant varje månad.

Privatekonomi söndag

I artikelserien Privatekonomi söndag samlar vi reportage, tips och granskningar om hur man får pengarna att räcka längre och förutsättningar att växa.

Vill du få en pushnotis i din mobil när vi skriver om dessa ämnen? Klicka här: Privatekonomi och välj följ.

Unga har mycket sparpengar

Siffror från Nordea visar samtidigt att kvinnor mellan 30 och 34 har minst sparpengar, medan män mellan 75 och 80 har absolut störst kapital – mer än dubbelt så stort som kvinnor i samma ålder.

ANNONS

Däremot är traditionen att spara till sina barn stark i Sverige – vilket innebär att unga vuxna ofta har en stabil grund att utgå ifrån.

Studien på Bristol University visar dessutom att storleken på det sparkapital som finns sedan innan spelar in i välmåendet, och man konstaterar att olika förutsättningar påverkar sparandet.

– Trots att vissa människor helt enkelt inte kommer att kunna spara precis just nu, visar dessa rapportresultat varför alla bör uppmuntras till att spara lite, om de kan, när de kan, säger Andrew Gall, chef över sparande på Building Societies Association (BSA), i Storbritannien.

LÄS MER:Jag är allergisk mot spartips – så får jag mer pengar

LÄS MER:Så mycket pengar sparar göteborgare – i din ålder

LÄS MER:Sömnforskarens tips: Så sover du gott i värmen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS