SJ skjuter på släppet av julbiljetter

Kaoset i tågtrafiken fortsätter. Nu meddelar SJ att man måste skjuta upp det stora biljettsläppet för vinterns tågresor – kanske ända till slutet av november, skriver DN.
– Om man har funderingar om vad jag ligger vaken över på nätterna så är det detta, säger vd Monica Lingegård till tidningen.

ANNONS
|

Personalbrist, inställda avgångar och förseningar. Tågtrafiken har haft stora problem under sommaren och de ser ut att fortsätta.

I början av september rapporterade GP om att SJ tvingas ställa in omkring 20 avgångar om dagen under hösten på grund av personalbrist, framför allt på lokförarsidan.

Nu skriver DN att tågoperatören har problem även med planeringen av avgångar längre fram. I nuläget ser det ut som att svenska tågresenärer inte kommer att kunna boka biljetter till sina tänkta julresor förrän i slutet av november.

Planeringen av banarbeten skapar problem

Bakgrunden är att Trafikverket har tampats med stora problem under planeringen av banarbeten, enligt DN. Myndigheten ska ha en tågplan, en planering för banarbeten under ett år framåt, så att tågbolagen kan planera sina biljettsläpp. Om det uppstår ytterligare behov av reparationer ska Trafikverket informera tågbolagen senast 18 veckor i förväg.

ANNONS

Men under året har man inte lyckats följa det, och ibland har beskeden kommit med bara en eller två veckors marginal. Tillsynsmyndigheten Transportstyrelsen har uppmanat Trafikverket att bättra sig och hotat med vitesföreläggande.

Som en del i det har Trafikverket flyttat personal som skulle ha jobbat med planeringen av nästa års tågplan, men som nu istället får fokusera på de mer kortsiktiga frågorna om banarbeten.

Man planerar också att rekrytera över 100 personer som ska jobba med planeringsfrågorna.

SJ:s vd: ”Klart att svenska folket undrar vad vi håller på med”

Enligt SJ:s vd Monica Lingegård går det inte att svara på när det stora biljettsläppet inför vinterns resor – däribland julbiljetterna – kan ske. I vanliga fall släpps biljetterna i slutet av september. Nu ser det ut att kunna bli först framåt slutet av november.

– Om man funderar över vad det är jag ligger vaken över så är det detta. Våra kunders förtroende är otroligt viktigt, säger Monica Lingegård till DN.

– Att inte kunna släppa våra julbiljetter förrän i november... Det är klart att svenska folket undrar vad det är vi håller på med. Jag har övervägt att vi ska släppa alla biljetter ändå och försöka vara otroligt duktiga på att boka om, eller ställa krav på Trafikverket att de inte får genomföra de banarbeten som inte är planerade 18 veckor innan.

ANNONS

På längre sikt menar Monica Lingegård att man kommer att öka kapaciteten rejält, bland annat genom nya regional- och fjärrtåg som kommer att tas i trafik år 2026.

– Men redan innan det, med de 1 000 nya medarbetarna som vi rekryterar, egen lokförarskola och bättre planering, så hoppas vi att kunna utöka vår förmåga att köra mer tåg även till nästa år, säger hon till DN.

LÄS MER:SJ minskar antalet tågavgångar – 20 per dag ställs in

LÄS MER:Problem hos Trafikverket gör att du inte kan köpa tågbiljett

LÄS MER:Nu rullar nya nattåg till Tyskland – utan sovvagnar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS