Så undviker du de vanligaste fällorna när du hyr bil

Sommaren närmar sig – för många innebär det bilsemester och hyrbil. Men här finns en hel del fallgropar att se upp med.
– Granska bilen innan avfärd och läs det finstilta i avtalet, säger Katja Runestam Prinzell, reserådgivare på Riksförbundet M.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

I den här guiden tar vi huvudsakligen upp tre teman.

• Råd om biluthyrning:

Artikeln ger bland annat tips om att läsa det finstilta, granska bilens skick noggrant, och undvika onödiga tilläggsförsäkringar.

• Ekonomiska tips och förmåner:

Den förklarar hur man kan spara pengar genom att utnyttja förmåner från kreditkort och medlemsklubbar, samt genom att förhandla priser och göra extraval på förhand.

• Kostnadsexempel och praktiska detaljer:

En sammanställning av hyreskostnader från olika uthyrningsföretag, inklusive priser för olika biltyper, tillvalskostnader, självrisker, och regler för återlämning och körning utomlands.

Den här sammanfattningen är skriven med stöd av AI-verktyg från OpenAI och har granskats av GP:s journalister.

Läs vår AI-policy här.

Du har just stigit av flygplanet och den heta medelhavsluften slår mot dig. Klockan är mycket och du vill helst bara komma fram till hotellet och påbörja semestern – men först måste du hämta ut hyrbilen och signera de sista avtalen hos förmedlaren. Här finns det läge att hålla huvudet kallt, menar experterna.

– Utomlands och på flygplatser lämnas hyrbilarna ofta ut av hyrbilsförmedlare och de tjänar oftast inte pengar på att hyra ut själva bilen, utan på att sälja tilläggsförsäkringar. Har man redan tecknat en helförsäkring vid själva bokningstillfället är risken stor att man tecknar ytterligare försäkringar och betalar för samma sak två gånger – en hos själva hyrbilsfirman och en hos förmedlaren, säger Katja Runestam Prinzell, reserådgivare på Riksförbundet M.

ANNONS

Även om man borde vara trygg om man har tecknat en så kallad helförsäkring med självriskeliminering så är experternas stalltips att alltid läsa igenom det finstilta i avtalet innan man skriver på. Då slipper du få en obehaglig överraskning om skadan är framme och du har avtalat bort något. Katja Runestam Prinzell brukar personligen alltid välja självriskeliminering när hon hyr bil för att känna sig trygg och säker.

– Självrisken är vanligen jättehög och ofta är även självriskreduceringsförsäkringen ett dyrt tillägg. Därför kan det vara värt att kolla upp om man har några förmåner på sitt kreditkort eller om det ingår i någon av de kund- och medlemsklubbar man är med i, säger hon.

Krävs oftast kreditkort och deposition

Utöver försäkring så är det bra att granska bilens skick ordentligt innan avfärd, så att de skador som är upptagna i avtalet överensstämmer med verkligheten. För att slippa oegentligheter om vem som skapat skrapmärken och bucklor är det bra att själv dokumentera skicket med mobilkameran, när man hämtar ut bilen.

– Jag brukar alltid stämma av mätarställning och filma bilen ordentligt, både under och runt om, innan jag hämtar ut den. Då har man bra bevis på vilket skick bilen var i vid uthämtning, säger en bokningsrådgivare som vill vara anonym.

ANNONS

Privatekonomi söndag

I artikelserien Privatekonomi söndag samlar vi reportage, tips och granskningar om hur man får pengarna att räcka längre och förutsättningar att växa.

Vill du få en pushnotis i din mobil när vi skriver om dessa ämnen? Klicka här: Privatekonomi och välj följ.

Andra saker som är bra att känna till är att man måste lägga till extraförare om man är flera som ska turas om att köra bilen och att vissa biluthyrare tar ut en extraavgift för unga förare. I regel är det oftast billigast att göra alla former av extraval på förhand – istället för på plats. En viktig sak att känna till är att bilen måste betalas och hämtas ut av samma person som gjort bokningen – det måste alltså vara samma namn på avtalet som på betalkortet. Värt att notera är att alla aktörer inte godkänner vanliga bankkort utan betalningen måste oftast säkras med kreditkort – kutym är också att firman reserverar ett belopp som deposition under hyresperioden.

Här kommer 9 tips att tänka på när du hyr bil:

1. Kolla upp åldersgränser för förare

Det skiljer sig en del mellan olika uthyrare och länder. I Sverige är det vanligt att man får hyra bil redan från 18 år mot en extraavgift. Hos en del hyrfirmor är det inte heller tillåtet att hyra bil om man är över 70 år. Om ni är flera förare som ska köra bilen kostar det i regel extra – här är det värt att kolla upp vilka förmåner man har i sina kundklubbar och hos sin bank.

ANNONS

2. Fria mil eller begränsad körsträcka?

Kontrollera om hyran inkluderar fria eller begränsat antal mil. Ska du köra långt är fria mil att föredra men då blir i regel hyran högre. Ska du köra en kort sträcka kan det vara bättre med milhyra. Våga förhandla med telefonbokarna, de har ofta ett visst spelrum att ge individuella rabatter och erbjudanden. De är även bra källor till vilka medlemskap som ger extra rabatter.

3. Kolla försäkring och självrisk

Självrisken är vanligtvis jättehög på hyrbilar och gäller oavsett om det rör ett stenskott eller en större plåtskada. För att sova gott om natten och slippa oro under semestern brukar det trots allt vara väl investerade pengar att teckna en självriskeliminering under hyresperioden. Även här lönar det sig att ringa runt och se vilka förmåner man har på kreditkort och i olika kundklubbar.

4. Dokumentera bilen och mätarställningen

Läs igenom det finstilta i avtalet noga. Fota eller filma bilen innan du lämnar hyrfirman, så du har bra dokumentation på bilens skick innan avfärd. Skriv också ner mätarställningen och jämför det med vad som står i hyresavtalet. Om bilen är repad när du får den, se till att det noteras i hyresavtalet, annars kan du bli betalningsskyldig i efterhand. Tänk också på att parkerings- och fortkörningsböter kan registreras och debiteras i efterhand.

ANNONS

5. Kolla i vilka länder du får köra

Om du hyr bilen i Sverige får du vanligen köra inom Sverige, Finland, Danmark och Norge utan extra kostnad – men inte alltid. Så kolla upp detta på förhand. Ska du köra till andra länder behöver du stämma av det med hyrfirman på förhand, det kostar vanligen någon tusenlapp extra.

6. Vad förberedd om olyckan är framme

Kolla upp vad som gäller vid stöld eller om du blir inblandad i en olycka, får punktering eller behöver bogsering. Ingår ersättningsbil eller vad gäller? Spara gärna ner journumret till hyrfirman på mobilen, så du är förberedd.

7. Förbered dig på deposition

Bilfirman låser vanligen ett depositionsbelopp på ditt kort under hyresperioden, kolla upp hur mycket pengar de reserverar så du är förberedd på det.

8. Fixa extrautrustningen du vill ha direkt

Det går att kryssa i tillval som automatlåda, barnstolar och extraförare. Se till att göra detta i samband med din bokning så slipper du krångel och dyra extraavgifter när du väl är på plats för att hämta ut hyrbilen.

9. Lämna tillbaka i tid med full tank

Tänk på att det är du som har gjort bokningen som också måste betala för den – med ditt betalkort. Kolla upp vad som gäller om du skulle vilja avboka eller förlänga hyresperioden, i regel får man ingen ersättning vid avbokningar. Bilen ska återlämnas med full tank, välj rätt bränsle och återlämna bilen i tid för att slippa tråkiga extrakostnader.

ANNONS

Så mycket kostar det att hyra bil i Sverige

Göteborgs-Postens rundringning till de vanligaste hyrbolagen i Sverige visar att det finns pengar att spara genom att ringa runt. Ibland kan man få de billigaste erbjudandena online – ibland kan det löna sig att prata med en telefonbokare, eftersom de kan upplysa om olika rabatter och även ge mer skräddarsydda lösningar. Kom ihåg att man inte är garanterad exakt den bilmodell man fått i offerten, bilfirman kan lika väl ge dig en annan bil, eller bättre, i samma klass. Kolla även upp vilka förmåner som ingår om du betalar med kreditkort eller är medlem kundklubbar (ICA, SAS m.fl) och olika förbund (Rikförbundet M och andra bilklubbar).

Hyresperiod: 1-8 juli (7 dagar)

Hertz

Upphämtning och lämning i centrala Göteborg, normalt brukar det vara lite dyrare att hämta och lämna bilen på flygplatserna. I priserna nedan är det fritt antal mil som gäller under en hyresvecka.

Småbil t.ex Renault Capture 5 100 SEK

Elbil t.ex Volvo EX30 5 600 SEK

Kombi t.ex Volvo V60 7 200 SEK

Övrig info: Självrisk är på 8 500 kronor. Att köra bilen inom Norden kostar 375 kronor extra och att köra den ner på kontinenten kostar 2 250 kronor. Att lägga till förare kostar 50 kronor/dag (men blir gratis om man blir medlem hos Hertz.) Självriskeliminering kostar 120-170 kronor per dag beroende på biltyp. Ungförartillägget är 100 kronor/dag. Långtidshyra i en månad kostar cirka 11 000 kronor.

Rent a Wreck

Hyr ut äldre bilar till ett lägre pris. Här kan du själv ange hur många mil du vill köra och betala för. Priserna är beräknade på 2 100 kilometer.

Småbil: Toyota Yaris 3 300 SEK

Kombi: Volvo V70 3 700 SEK

7-sitsig Volvo XC90 4 200 SEK

Övrig info: Under hyresperioden kostar det 350 kronor att lägga till automatlåda, extraförare kostar 175 kronor och självriskelimineringen kostar 700 kronor per vecka eller 100 kr per dag.

SIXT (Fria mil/Begränsad körsträcka 2100 km)

Småbil: Kia Picanto/, Volkswagen Polo 4100 / 2 800

Kombi: Skoda Octavia, Ford Focus, Kia Ceed 5 700/ 5 300

Övrig info: Självrisk på 9 500 kronor. Det krävs skriftligt tillstånd för att ta bilen utomlands. Självriskeliminering kostar 500 kronor per vecka. Extraförare kostar 350 kronor per vecka.

AVIS

Småbil t.ex Skoda Fabia 4 800 kronor

Elbil, mellanstor 4 800 kronor

Kombi, t.ex Skoda Octavia 5 873 kronor

Minibuss 11 500 kronor

Övrig info: Självrisken är på 9 500 kronor – självriskeliminering kan tecknas för 980 kronor. Priserna per telefon är lägre jämfört med priserna man får på hemsidan, här finns även en del rabatter att få om man är medlem i till exempel Icas eller SAS kundklubb, betalar man med ett Amex-kort kan till exempel självriskeliminering ingå, beroende på vilket kort man har. Extraförare är gratis om man är med i en kundklubb, annars kostar det 280 kronor.

Europcar (fria mil)

Liten bil, t.ex Volkswagen Golf 5 800 kr

Elbil, t.ex Volkswagen I D3 6 200 kr

Kombi, t.ex Skoda Octavia 7 100 kr

Övrig info: Skadekostnadseliminering kostar 125 kronor per dag annars är självrisken på 8 750 kronor. Priset för extraförare är 75 kronor per dag.

LÄS MER:Så mycket kostar det att leasa 14 populära bilar

LÄS MER:Recension av Lexus LBX (FWD)

LÄS MER:Här är Sveriges billigaste bil

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS