Martin Lundstedt, vd för AB Volvo.
Kriget i Ukraina tvingar Volvo och vd:n Martin Lundstedt till vinstvarning för det första kvartalet i år. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Så stor påverkan har kriget på Volvo

AB Volvo vinstvarnar på grund av kriget i Ukraina och reserverar nu tillgångar på 4 miljarder kronor, det meddelar lastbilstillverkaren i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Rysslands krig i Ukraina kommer vara märkbart när AB Volvo redovisar årets första delårsrapport.

På grund av kriget har Volvo pausat verksamheten i fabriken i ryska Kaluga och all försäljning, service och produktion har stoppats i landet.

– Av lätt insedda skäl kan man förmoda att affärsklimatet har försämrats i Ryssland och därför har vi enligt redovisningstekniska skäl omvärderat tillgångarna i landet och funnit att vi måste reservera 4 miljarder kronor, säger Claes Eliasson, presstalesperson på AB Volvo, till GP.

Spår betalningssvårigheter hos ryska kunder

Volvos totala tillgångar i Ryssland uppgår till omkring 9 miljarder kronor. Av dem är 6 miljarder kronor kassapåverkande.

ANNONS

Nedskrivningarna rör exempelvis kundflottans betalningsmöjligheter framgent, enligt Claes Eliasson.

– Man kan exempelvis tänka sig att leasingavgifterna från kundflottan i Ryssland påverkas. Sedan handlar det om omvärderingar av reservlager, lokaler och verkstäder bland annat, säger han.

Påverkar vinsten med 4 miljarder

Volvo själva tonar ned den uppståndna situationen och vill inte kalla det för en vinstvarning, utan snarare ”reservation för framtida förväntade kreditförluster i Ryssland”.

– Det vi gör är att vi följer redovisningsprincipen som säger att vi ska sätta ett värde som motsvarar det verkliga värdet, det gör vi alltid men den här gången rör det lite större belopp, säger Claes Eliasson.

De reserverade miljardbeloppet kommer dock gå ut över rörelseresultatet i den kommande rapporten om två veckor.

– Ja, vi kommer ta det från resultatet i Q1, säger han.

Under 2021 uppgick omsättningen i Ryssland till cirka 3 procent av lastbilskoncernens totala försäljning.

LÄS MER:AB Volvo stoppar produktionen i Ryssland

LÄS MER:Volvo Cars stoppar export till Ryssland – färja fick vända

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS