Människor i Sankt Petersburg köar för att ta ut kontanter.
Människor i Sankt Petersburg köar för att ta ut kontanter. Bild: Dmitri Lovetsky

Så hårt slår Swift-sanktionen mot Ryssland

Ryssland är världens näst största användare av Swift – men har förberett sig i åtta år på att bli uteslutna. Samtidigt som åsikterna går isär hur stor Swift-effekten är kommer rapporter om långa köer av oroliga ryssar i jakt på kontanter.

ANNONS
|

Från början fanns en oro för att sanktioner mot Ryssland som innebar att man stängde ner Swift även skulle kunna få konsekvenser för den ryska gasleveranserna till Europa. Men nu är det alltså klart att vissa ryska banker kommer att portas från det internationella finanssystemet Swift.

Fick stora konsekvenser för Iran

Utan det får Ryssland förlita sig på telefon eller fax. Detta enligt Vita Huset som inte överdriver jättemycket, konstaterar experter. När det gäller internationella transaktioner är Swift nämligen det centrala nervsystemet. Beskrivningen kommer från en artikel i Al-Jazeera där man beskriver hur Iran påverkades av att kickas ut från systemet år 2012.

ANNONS

Bland annat rasade exporten av olja från 2,5 miljoner fat per dag år 2011 till cirka en miljon 2014. Swift ansågs också ha bidragit till att Iran satte sig vid förhandlingsbordet och slutligen skrev under kärnkraftsavtalet 2015.

Ska stoppa banken från att komma åt utländsk valuta

Alternativ finns idag men inga lika säkra och smidiga som Swift – Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – när det gäller att sända information mellan banker och andra finansiella aktörer världen över. En vanlig dag skickas omkring 40 miljoner meddelanden via Swift som använder BIC-koder och IBAN-nummer som standard.

Vissa ryska banker portas nu från systemet samtidigt som EU-kommissionen, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien, Kanada och USA enats om att bland annat införa åtgärder som hindrar ryska centralbanken från att använda sina internationella reserver.

LÄS MER:Expert om nya sanktionerna: "Stor, stor grej"

LÄS MER:Hårdare sanktioner mot Ryssland

Har förberett sig sedan Krimhalvön annekterades

Näst efter USA är Ryssland det land som använder Swift mest, enligt CBC News. Runt 300 ryska banker använder systemet.

Samtidigt går åsikterna isär om hur kännbart en Swift-uteslutning verkligen är för Ryssland. Eftersom frågan aktualiserades redan i samband med den olagliga annekteringen av Krimhalvön 2014 har Ryssland utvecklat ett eget kommunikationssystem, SPFS, som runt 400 banker i landet är anslutna till. Men bara ungefär ett dussin banker utanför Ryssland har anslutit till systemet.

Kan ge mer effekt att stoppa banken

Åtgärderna mot den ryska centralbanken kan i slutändan bli mer effektfulla, skriver New York Times. Ryssland har under flera år rustat för sanktioner och samlat på sig mer än 630 miljarder dollar i utländsk valuta som skulle kunna användas om deras egen rubel tappar i värde – något den gjort dramatiskt under de senaste dagarna.

ANNONS

– Sanktionerna mot centralbanken kommer begränsa deras möjligheter att få tillgång till sina utländska valutareserver, säger Emily Kilcrease vid Center for a New American Security till New York Times.

Långa köer i jakt på kontanter

Redan i torsdags när invasionen av Ukraina inleddes började Rysslands invånare bunkra kontanter, skriver Financial Times. Efter beskedet om Swift-utestängningen har jakten på både rubel och dollar intensifierats i Moskva och andra stora ryska städer. Folk ska ha setts sitta utanför tömda bankomater och vänta på nya kontantleveranser. Ryssar är oroliga att deras bankkort inte kommer att gå att använda, skriver tidningen, men centralbanken ska ha försökt lugna ner stämningen.

– Det ryska banksystemet är stabilt och har tillräckligt med kapital. Alla kunders tillgångar är säkra och tillgängliga hela tiden, ska banken ha sagt i ett uttalande.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS