Rusningen: Så många vill köpa Volvoaktier

En kvarts miljon småsparare har anmält intresse för att köpa Volvoaktien, skriver SvD.

ANNONS
|

Tidigare i veckan meddelade Volvo Cars själva att 90 000 personer ställt sig i kö för att köpa aktier när biljätten börsnoteras i Stockholm på fredagen.

Under veckan har intresset rusat ytterligare, och på torsdagsmorgonen hade drygt 240 000 anmält köpintresse.

Totalt har småsparare tecknat för tio miljarder kronor, enligt SvD. Samtidigt är bara aktier för sex miljarder kronor tillgängliga för allmänheten.

LÄS MER:Köpa eller inte – här är riskerna med Volvo-aktien

Aktien är med andra ord övertecknad. Det betyder att vissa intressenter kommer bli utan, alternativt att vissa får handla färre aktier än de velat.

Totalt landar nyemissionen på 20 miljarder kronor. Merparten av aktierna handlas upp av institutionella investerare, som försäkringsbolag och pensionsfonder.

ANNONS

Enligt Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, finns flera förklaringar till det stora intresset.

– Från småspararperspektivet är det ett bolag man känner igen, som många har en förankring till, och varumärket förknippar många fortfarande extremt mycket med Sverige, sa Shoka Åhrman till GP på onsdagen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här: https://www.gp.se/mina-sidor/nyhetsbrev

ANNONS