Signaturen ”Veggy” har kompisar som vill dela notan lika, trots att hon är vegetarian och dricker mindre. Hur ska hon göra?
Signaturen ”Veggy” har kompisar som vill dela notan lika, trots att hon är vegetarian och dricker mindre. Hur ska hon göra?

Piauger om frågan: Varför ska jag som vegetarian dela lika på notan?

På söndagar svarar GP:s Alexander Piauger på läsarnas ekonomiska dilemman i frågelådan Piaugers pengar. Den här veckan undrar "Veggy” hur hon ska göra för att dela notan på ett rättvist sätt.
Har du en egen fråga? Fyll i formuläret längst ner i artikeln, eller mejla till alexander.piauger@gp.se och döp mejlet till ”Piaugers pengar”.

ANNONS
|

Fråga:

Hej Alexander,

Jag har ett problem när jag går på restaurang med mina vänner. Vi är ett gäng som alla tycker om att gå ut och äta och vi har alltid väldigt trevligt.

Saken är den att jag är vegetarian och det blir därmed att jag alltid väljer en rätt som är billigare än en kött- eller fiskrätt. Jag tar gärna ett glas vin till maten, men sällan mer än så. Problemet uppstår när notan kommer in.

Förslaget att vi ska dela lika kommer så gott som alltid upp och jag tycker att det är jobbigt att säga emot. Jag blir ju den ständige förloraren men vill absolut inte skapa dålig stämning eller framstå som snål genom att protestera. Hur tycker du att jag ska göra?

ANNONS

Mvh,

Veggy

Svar:

Hej Veggy,

Det låter klurigt och hade det handlat om något enstaka tillfälle hade jag definitivt rått dig att bara låta det bero. Om man tänker sig vad mellanskillnaden skulle kunna bli, så är det inte någon summa värd att ställa till trassel för. Att dela lika är ju både snabbt och smidigt. Någon gång gynnas en, nästa gång en annan.

Eller kanske inte.

Det är just det som verkar vara problemet tycker jag, att det blir du som missgynnas varje gång. Då faller faktiskt hela logiken med att det jämnar ut sig i längden.

Man skulle visserligen kunna tänka sig att du gillar de här personerna. Att du hellre betalar lite för mycket än att framstå som snål, eller potentiellt bli osams.

Men samtidigt skulle det också kunna vara så att de andra personerna i sällskapet inte har tänkt så mycket på detta alls. Som vegetarian ser du ju så klart till att beställa vegetariskt. Men i ärlighetens namn, hur mycket tänker man på vad andra i ens sällskap beställer? Det skulle kunna vara lättja och aningslöshet som ligger bakom dina vänners snåla delningsförfarande. I så fall är det att göra dem en otjänst att inte säga till.

ANNONS

Men jag håller med om att det är ett känsligt läge, du riskerar att framstå som futtig. Kanske kan en lösning vara att vända på situationen och beställa något dyrt? Då kan du säga att du inte vill att de andra ska behöva betala för det dyra som du beställt.

Men det bästa är nog att säga det rakt ut, gärna innan ni beställer. Du tänkte inte äta så mycket idag, så skulle det vara okej att alla betalar för sig själva?

Hoppas det löser sig!

/Alexander

LÄS MER:Piauger om frågan: Kan man verkligen lita på sparekonomer och experter?

LÄS MER:Piauger om frågan: Ska min man betala när hans dotter är med sin mamma?

LÄS MER:Piauger om frågan: Ska jag låta min son köpa riskfyllda aktier?

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS