Svenskdesignade trämöbler är i fokus på utställningen Inside Swedish Design under Stockholms designvecka.
Svenskdesignade trämöbler är i fokus på utställningen Inside Swedish Design under Stockholms designvecka. Bild: Anders Wiklund/TT

Pandemins hemmajobb lyfter inredningsbransch

Vi jobbar från sängen och sitter i ständiga videomöten som avslöjar röriga kök och ostajlade hyllor. Pandemitillvaron är utmanande för många – men för design- och inredningsbranschen innebär den ett lyft.

ANNONS

– Allt fler satsar nu på att inreda sina hem. De av våra företag som vänder sig direkt mot konsument har gått mycket bra under 2020, konstaterar Christine Ingridsdotter, projektledare på branschorganisationen Interior Cluster Sweden som samlar ett hundratal blågula inredningsföretag.

– När man tvingas vara mycket i sin hemmiljö ser man den med nya ögon, man noterar kanske att det är stökigt i bokhyllan.

Nya rekord

Siffrorna talar sitt tydliga språk. I en tid då pandemidrabbade ekonomier går på knäna och världens BNP backar med historiska 4,3 procent går den svenska design- och inredningsbranschen mot strömmen: Småländska Stolab satte i fjol rekord och ökade försäljningen med 20 procent. Sveriges äldsta möbeltillverkare Gemla Fabrikers resultat gick upp 12 procent. Och String Furniture, som bland annat tillverkar den klassiska stringhyllan, ökade försäljningen med hela 26 procent.

ANNONS

Hemarbete i kombination med att människor inte kan resa och i hög grad i stället väljer att investera i sina bostäder är viktiga skäl till utvecklingen.

– Suget är stort efter stolar, belysning, olika typer av bord och förvaringsmöbler. Vissa företag har gett sina anställda bidrag för att inreda hemmakontor, säger Ingridsdotter.

Lägg därtill att svensk inredning, med sina rena linjer och tidlösa höga designgrad, det senaste året fått stor uppmärksamhet internationellt. Dessutom har trä seglat upp som det kanske trendigaste inredningsmaterialet just nu, en råvara svenska företag är särskilt duktiga på.

– Trä är otroligt vackert och taktilt. Och undersökningar visar att människor mår bra av att ha trä omkring sig, något som är särskilt viktigt under en pandemi, säger Ingridsdotter.

Digital mässa

När den så kallade designveckan, Stockholm Design Week, nu drar i gång är den också präglad av viruspandemin. I stället för en jätteutställning i en mässhall och otaliga cocktailfester sker mycket av aktiviteterna smittsäkert digitalt. På Auktionsverket i Stockholm har 26 av de möbelföretag som ingår i Inside Swedish Design gått samman för att visa upp hållbar design och hantverkskunnande tillsammans med unga formgivare som gått på designhögskolan Beckmans.

– I år finns en känsla av att vi är starkare tillsammans, att det är bättre än att visa upp sig i grupp än individuellt, säger Ingridsdotter.

ANNONS

– På sikt hoppas vi inspirera till att svensk design blir ett självklart val för fler svenskar.

Hem med många syften

Ett av de bolag som deltar i den vit-svart-gröna utställningen är Skånebaserade String Furniture, vars vd Jonas Wetterlöf säger att försäljningen i höstas "bara stack i väg".

– Det var nervöst i mars och april, men sedan tog det enorm fart, berättar han.

– Det känns som att det vi pratat om länge – att vi lever i mångfunktionella hem som ska kunna ställa om under dygnets timmar – nu blivit verklighet.

Arbetsplatslösningar, allt från enkla hyllor till skrivbord och skåp, flög av hyllorna. Wetterlöf säger sig vara tacksam över att sortimentet redan var anpassat för e-handel och att bolaget har duktiga e-handelsåterförsäljare. Försäljningsökningen på 26 procent var större än tidigare år – trots att beställningarna för offentliga miljöer i princip tvärdog.

Både Ingridsdotter och Wetterlöf spår att den nya synen på hemmet som en förlängd arbetsplats kommer att bestå, även efter covidpandemin.

– Vi måste vänja oss vid att vi gör olika saker i våra bostäder under dygnets timmar. Vår målgrupp är ung och global, i många fall bor de relativt trångt i stora städer och kan inte unna sig lyxen av ett separat mat- eller sovrum, säger Wetterlöf.

ANNONS

Tina Magnergård Bjers/TT

Christine Ingridsdotter, projektledare på branschorganisationen Inside Swedish Design.
Christine Ingridsdotter, projektledare på branschorganisationen Inside Swedish Design. Bild: Anders Wiklund/TT
Svenskdesignade trämöbler är i fokus på utställningen Inside Swedish Design på Auktionsverket under designveckan.
Svenskdesignade trämöbler är i fokus på utställningen Inside Swedish Design på Auktionsverket under designveckan. Bild: Anders Wiklund/TT
Annika Berner, chef för externa relationer på Beckmans designhögskola och curator för utställningen Inside Swedish Design. Bredvid henne står Christine Ingridsdotter, projektledare på branschorganisationen Inside Swedish Design.
Annika Berner, chef för externa relationer på Beckmans designhögskola och curator för utställningen Inside Swedish Design. Bredvid henne står Christine Ingridsdotter, projektledare på branschorganisationen Inside Swedish Design. Bild: Anders Wiklund/TT
Den klassiska stringhyllan, skapad av formgivarparet Nils och Kajsa Strinning 1949.
Den klassiska stringhyllan, skapad av formgivarparet Nils och Kajsa Strinning 1949. Bild: Pontus Lundahl/TT

Bakgrund: Tre designtrender just nu

1. Trä i allmänhet...

Det syns på köksluckor, ramar, möbler och objekt. Trätrenden är tydlig – och är egentligen mer än en trend, enligt Björn Nordin, chef för interiör och design på branschorganisationen Svenskt Trä.

– Det speglar en livsstilsförändring som grundar sig i att vi vill leva hållbart, säger han.

De senaste åren har den svenska skogen digitaliserats, så att exempelvis nytillverkade stolar ska kunna ursprungsmärkas – något som blir allt viktigare för formgivare och arkitekter.

Dessutom ökar människors hälsa och välbefinnande att ha det levande materialet trä omkring sig. Det har påvisats vetenskapligt, bland annat genom det treåriga europeiska forskningsprojektet Wood2New.

2. ...och furu i synnerhet

Furu, virke från tall, har fått ett enormt uppsving – i synnerhet bland generationen som inte upplevt 1970-talets gulaktiga fjäll- och gillestugor. Objekt i furu har lång livslängd och är i nuläget hett eftertraktade på auktioner, andrahandsmarknader och från internationella samlare.

Parallellt görs innovativa möbler av furu i dag som ges nya former av ytbehandling. Det gör bland annat är de blir mindre gula.

3. Hållbart och cirkulärt

Att den inredning vi omger oss med ska produceras i närmiljö och med så litet klimatmässigt avtryck som möjligt är närmast en hygienfaktor.

– Kunderna förväntar sig att vi tillverkar av förnyelsebara material och att produkterna går att återvinna, säger String Furnitures vd Jonas Wetterlöf.

Men på det här området ligger Sverige långt fram, hållbarhetstänket är inte lika självklart i andra delar av världen. Blågula möbelföretag toppar den globala hållbarhetsundersökning som designkonsultföretaget Dodds & Shute nyligen gjorde och som publicerats i designtidskriften Dezeen.

Fakta: Designveckan

Designveckan, Stockholm Design Week, hålls vanligtvis i början av februari. Då brukar utställare från hela världen visa upp möbler och belysning på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Årets designvecka hålls den 8-14 februari och är nästan helt digital på grund av viruspandemin. Det gör att den är tillgänglig för allmänheten.

Några fysiska utställningar görs dock. Vid fontänen Superelipsen vid Sergels Torg byggs exempelvis ett mindre så kallat Greenhouse, där elever från Stockholms konsthögskolor visar möbelprototyper.

På Stockholms Auktionsverk visas "Inside Swedish Design", som samlar 26 inredningsföretag och morgondagens formgivare. Deltar gör bland andra Abstracta, Albin i Hyssna, Baux, Blå Station, Bolon, Dux, EFG, Fabrikant, G.A.D, Gemla Fabrikers, Green Furniture, Gärsnäs, Johanson Design, Källemo, Lammhults, Myltha, Nola, Offecct, Ogeborg, Steel by Göhlin, Stolab, Storängen Design, String Furniture, Zero och Välinge Innovations.

Källa: Stockholm Design Week

ANNONS