Oscar Properties vd: ”en trolig konkurs på måndag”

Stockholms tingsrätt avslog konkurshotade Oscar Properties rekonstruktionsansökan under onsdagen. Det innebär sannolikt slutet för bolaget skriver vd:n i ett pressmeddelande. Samtidigt riktar han en känga åt lyx-brf:en Innovationen som tagit bolaget till domstol: ”Hoppas ni är nöjda”

ANNONS
|

Alternativen blir färre och färre för det hårt pressade fastighetsbolaget Oscar Properties, som i flera år kämpat för att överleva.

Bolaget har sedan tidigare begärts i konkurs av bland annat Skatteverket och lyx-brf:en Innovationen från det Oscar Properties-uppförda Norra Tornen i Stockholm.

Nekas rekonstruktion

Under onsdagen kom nästa dråpslag – bolagets ansökan om rekonstruktion nekades av Stockholms tingsrätt. Beskedet ser ut att lämna fastighetsbolaget med enbart en utväg – nämligen av överklaga till Svea Hovrätt.

”En trolig konkurs på måndag”, är Oscar Properties egen slutsats av avslaget, enligt ett pressmeddelande publicerat på onsdagskvällen.

Och i det ger bolagets vd Richard Bagge både domstolen och motparten Brf Innovationen både en och två kängor.

ANNONS

“Det var ett tråkigt besked. Tingsrätten hänger upp mycket av sitt resonemang på frågan om bolagets ‘livskraft’. Att de tycker det saknas. De förstår inte att man i ett attraktivt skal kan anskaffa ny, annan verksamhet”, och syftar till att Oscar Properties skulle kunna vara ämne för att bli ett så kallat ”spac-bolag” – ett tomt börsbolag vars hela syfte är att köpa upp ett onoterat företag för att slippa genomföra börsnoteringsprocessen.

Han fortsätter:

”Man kan säga att bolaget efter sin rekonstruktion skulle uppfylla kriterierna för det i finansvärlden etablerade begreppet SPAC. Sådana finns några stycken av på Stockholmsbörsen. Men, man kan inte begära att domare och nämndemän i en tingsrätt är familjär med de begreppen.”

Kängan till de boende i Norra Tornen

Till Brf Innovationen är budskapet fränt:

”Samtidigt får jag hoppas att Brf Innovationen är nöjda. De har uppnått sitt mål, en trolig konkurs på måndag. Vid en konkurs blir utfallet för dem noll, zilch som man säger på engelska”, säger han och föregår utfallet i den alltmer sannolika konkursprocessen.

Oscar Properties aktie rasar med 7 procent i den inledande handeln på torsdagsmorgonen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS