Bild: Opus Group

Nya regler ger grus i maskineriet för Opus

Bilbesiktningsföretaget Opus ökar omsättningen med 32 procent till 657 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Vinsten före skatt blev 90 miljoner kronor, mot 32 miljoner kronor i fjol.

ANNONS
|

Göteborgska bilbesiktningsföretaget Opus Group fortsätter att gasa på med en ökad omsättning på 2 497 miljoner kronor för helåret 2018 (1 858), och en vinst före skatt på 358 miljoner kronor mot 188 miljoner kronor för 2017.

Styrelsen föreslår en oförändrad utdelning på fem öre per aktie.

Dock står Opus inför att Sverige ändrat regelverket för bilbesiktning vilket påverkat antalet besiktningar negativt under fjärde kvartalet. Vehicle Inspektion Europes omsättning var oförändrad, medan USA och Asien tillsammans redovisar en omsättningstillväxt med 43 procent för helåret.

Längre mellan besiktningarna

– Vår kostnadsbesparingsplan påvisar dock positiva effekter på den totala kostnadsstrukturen och vi kommer att fortsätta att se till att vår besiktningskapacitet ligger i linje med de nya marknadsförhållandena, skriver Opus Groups vd Lothar Geilen i en kommentar till bokslutet.

ANNONS

I maj i fjol infördes nya regler i Sverige inom vilket tidsintervall bilar ska besiktigas.

Bilar som är fem år eller äldre ska besiktigas inom en 12 till 14 månaders period, det innebär att antalet bilar glesas ut på helåret vilket påverkar hela bilbesiktningsmarknaden negativt.

ANNONS