Nya krisåtgärden – lättare att få a-kassa

Fler ska kunna få a-kassa och grundbeloppet samt taket för arbetslöshetsförsäkringen föreslås höjas tillfälligt, meddelar regeringen och samarbetspartierna under en presskonferens.
– De åtgärder vi har presenterat i dag uppgår till ungefär 11 miljarder kronor, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS
|

LÄS MER:Regeringen lanserar krispaket – kan vara värt 300 miljarder

Regeringen och samarbetspartierna lättar nu tillfälligt på kraven kring a-kassan, meddelar man under en presskonferens på måndagseftermiddagen.

"En ökningstakt vi aldrig tidigare har sett"

Anledningen bakom det nya krispaketet är att varselsiffrorna pekar mot en kraftigt höjd arbetslöshet i Sverige framöver. För att stötta löntagarna väljer därför regeringen att tillfälligt lägga om arbetslöshetsförsäkringen.

– När det gäller dagens varselsiffror är det en mycket kraftig ökning på den svenska arbetsmarknaden. Det här är högre än någon månad vi såg under finanskrisen och ökningstakten är sådan vi aldrig tidigare har sett, säger Centerns presstalesperson Emil Källström.

LÄS MER:Rekordhöga varseltal – värst i Stockholm

Enligt finansminister Magdalena Andersson räcker inte de tidigare ekonomiska krisåtgärderna för att rädda alla jobben.

ANNONS

– Det är viktigt att vi har tydliga förslag för de som riskerar att bli av med jobbet, Men som jag har sagt kommer företag gå i konkurs och människor kommer att bli arbetslösa, säger hon och fortsätter:

– Det handlar både om ekonomisk trygghet och om att man snabbt ska kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Här är förslaget kring lättnader i a-kassan:

• Fler kommer att omfattas av a-kassan och fler kommer att få ut en inkomstförsäkring på 80 procent av sin lön.

• Sänkta krav kring arbetsvillkoret – sänks till 60 timmar i månaden.

• Medlemskravet föreslås sänkas till tre månader.

• Taket och grundbeloppet i a-kassan föreslås höjas tillfälligt. Grundbeloppet höjs till 510 kronor per dag för den som har jobbat heltid.

• De sex karensdagarna föreslås också slopas under en tid.

• A-kassorna får ekonomiskt stöd för handläggningen.

Stöd för ökad utbildning och arbetspolitiska program

Det nya krispaketet rör inte enbart arbetslöshetsförsäkringen, utan även stöd kring exempelvis fler utbildningsplatser och utökad distansundervisning på landets universitet och högskolor.

Vidare föreslås fler möjligheter till yrkesutbildningar runt om i landet, meddelar regeringen.

Även arbetsmarknadsreformer läggs ut som förslag. Enligt regeringen och samarbetspartierna föreslås arbetsförmedlingen få ökade medel till arbetsmarknadspolitiska program. Bland annat föreslås perioden som en person kan ha en extratjänst, ett nystartsjobb eller ett introduktionsjobb förlängas med ytterligare ett år.

För att hjälpa vårdstudenter med studiemedel som går in och extrajobbar väljer regeringen och samarbetspartierna att föreslå slopat fribelopp. En åtgärd som till en början ska gälla under 2020.

Det nya krispaketet välkomnas av facken

– Det här är ett stort kliv i rätt riktning för att stärka tryggheten för vanligt folk. Människor som riskerar att stå helt utan försörjning efter coronavirusets effekter på arbetsmarknaden kommer nu i stora drag att kunna betala sin hyra och ha råd med mat på bordet, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i en skriftlig kommentar.

ANNONS

Även tjänstemannaförbundet TCO är positiva till regeringens nya förslag i budgeten.

– Jag välkomnar regeringens besked om att sänka arbetsvillkoret och medlemsvillkoret i arbetslöshetsförsäkringen. På så vis kan fler få a-kassa om de skulle bli av med jobbet. Och det är dessutom rimligt att staten tar det ansvaret för den grupp människor som annars hade tvingats söka försörjningsstöd hos kommunen, kommenterar Therese Svanström, ordförande i TCO i ett pressmeddelande.

Så ser kraven för a-kassa ut i normala fall:

Inkomstbaserad ersättning:

• Den inkomstbaserade ersättningen är upp till 80 procent av din tidigare lön och högst 20 000 kronor per månad före skatt.

• Den kan du söka om du är medlem i en a-kassa och har varit det under de senaste tolv månaderna.

• Om du har arbetet minst halvtid (80 timmar per månad) under sex av de senaste tolv månaderna.

• Om du är arbetslös, anmäld på Arbetsförmedlingen och söker nytt jobb aktivt.

Grundersättning:

• Grundersättningen är upp till 8 000 kronor per månad före skatt, beroende på hur mycket du har jobbat tidigare.

• Den kan du söka som inte är medlem i en a-kassa eller har varit medlem mindre än tolv månader.

• Om du har arbetat minst halvtid under sex av de senaste tolv månaderna.

• Om du är arbetslös, anmäld på Arbetsförmedlingen och söker nytt jobb aktivt

• Om du är 20 år eller äldre.

Ingen ersättning:

• Du har inte rätt till ersättning om du aldrig har arbetat i Sverige eller om du inte har fått ihop minst 80 timmars arbete under sex av de senaste tolv månaderna.

Källa: Sveriges a-kassor

ANNONS