Avtalet mellan parterna är nu klart.
Avtalet mellan parterna är nu klart. Bild: ERIK ABEL / TT

Nya hyror för allmännyttan i Göteborg klara

Hyresgästföreningen och Framtidenkoncernen är överens om en genomsnittlig höjning av hyrorna i allmännyttan på 4,25 procent.
Framtiden förvaltar 74000 lägenheter i Göteborg.

ANNONS
|

Förhandlingarna mellan Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen i Västra Sverige är nu klar, skriver Framtidenkoncernen i ett pressmeddelande.

Parterna har kommit överens om en genomsnittlig höjning av hyran med 4,25 procent. Höjningen kommer gälla från och med 1 maj 2023, och berör alla som bor hos Framtidenkoncernens bolag Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.

– Förutsättningarna för årets förhandlingar var annorlunda och i vissa delar svårare än de senaste åren. Det känns bra att vi nu kan ge besked till våra hyresgäster om den nya hyran, säger Eva Paulson, hyresmarknadschef på Framtiden i pressmeddelandet.

Som exempel kommer höjningen för en lägenhet på 70 kvadratmeter bli cirka 300 kronor i månaden.

ANNONS

– Vi är väl medvetna om den svåra situation många befinner sig i med bland annat stigande räntor och ökade matpriser. Därför är jag glad att vi lyckats nå en lokal överenskommelse, som båda parter medverkat till, säger Terje Johansson, vd för Framtidenkoncernen.

Hyresgästföreningen: Vi är väldigt besvikna

AB Framtidens dotterbolag Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon inledde förhandlingarna med att kräva 6,8 procent i höjning från 1 mars. Hyresgästföreningen gick inte med på kravet från bolaget. Förhandlingarna avbröts och gick istället vidare till Hyresmarknadskommittén, HMK.

– Vi är väldigt besvikna på att de kommunala bolagen har krävt så hög hyreshöjning och inte tagit större ansvar i den svåra ekonomiska situationen som nu drabbar många hushåll, säger Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige, i ett pressmeddelande.

Trots att parterna nu är överens om en lokal höjning är Hyresgästföreningen inte nöjd, och uppmanar till eftertanke.

– Det är en historiskt hög höjning och vi vet att många hushåll har det tufft redan som det är. Allmännyttan styrs av politiker och är kommunens viktigaste verktyg för att säkra alla göteborgares rätt till en god bostad. Den här utvecklingen kan inte fortsätta. Inför nästa år måste bolagen tänka om, säger Sofi Bringsoniou.

LÄS MER:Ensamstående Sanna måste välja bort frisör och dejter

LÄS MER:Inflationen tvingar nya grupper att söka hjälp

LÄS MER:Pensionären AnnSofi har ställt in julen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS