Nordstan omsätter mest av alla gallerior i Sverige.
Nordstan omsätter mest av alla gallerior i Sverige.

Nordstan fortfarande största gallerian

Handeln i Sverige har inte gått så bra sedan 2007. I fjol ökade den med 5,8 procent. Och köpcentren och större handelsplatser förökar sig, fortsätter att växa och kapar åt sig kunderna.

ANNONS
|

Det visar HUI Research årliga kartläggning av köpcentrum och handelsområden i Swedish Shopping Centre Dictionary.

Handeln har gått lysande de senaste åren. Under 2015 ökade den med 5,8 procent, de är den högsta tillväxten man kunnat se sedan före finanskrisen.

- På kommunnivå ökade handeln i 268 kommuner under 2015, och det är invandringen som skapat den här effekten tror jag, säger Tobias Rönnberg, konsult på HUI Research.

- Framför allt ökar handeln inom allt som har med hemmet att göra, branscher som möbler och järn och bygg ökade med över 11 procent i fjol, säger han.

ANNONS

Och det är e-handeln och större handelsplatser som lockar allt fler av konsumenterna och som ökat med 0,5 respektive 0,9 procent senaste året – medan mindre shoppingområden gått tillbaka 1,5 procent.

Antalet köpcentrum och handelsområden ökar rejält och är nu 373 stycken i landet.

I Göteborgsområdet planeras det nya köpcenter och utbyggda handelsområden för bland andra Landvetter Airport City, Kulan, Mölndal Galleria, Sisjön, Backaplan, Region City, Partille och Bäckebol.

Totalt planeras det för 745000 kvadratmeter utbyggd handelsyta i hela Västra Götaland, vilket är mest i hela landet.

Hur går det då för köpcentren och de större handelsplatserna i Västra Götaland och Göteborgsområdet?

- Nordstan är fortfarande landets största galleria med en omsättning på 4,2 miljarder kronor, säger Per Andersson, senior konsult på HUI Research i Göteborg.

Frölunda Torg och Bäckebol, hamnar på en delad tredje plats med en omsättning på 2,8 miljarder kronor vardera. Tvåa är Nordby shoppingcenter som omsätter 4,1 miljard kronor.

Bland Göteborgs handelsområden går Sisjön som en raket och toppar listan med 2,3 miljarder kronor i omsättning. Backaplan, som står inför en större ombyggnad omsätter 2 miljarder kronor och Kållered 1,9.

ANNONS