Nattsvart hotellbransch – 7 000 jobb hotas i väst

Besöksnäringen, med hotell- och restaurang får nu ta smäll på smäll i det nya coronavirusets spår. Minst 6 000 till 7 000 jobb har varslats eller kommer att varslas i regionen. Nästa varselvåg kommer i detaljhandeln, spår Västsvenska Handelskammaren.

ANNONS
|

I hela Sverige kommer upp till 20 000 jobb i hotell- och restaurangbranschen att beröras av de vågor av varsel som nu sker till följd de restriktioner som satts på grund av det nya coronaviruset.

LÄS MER:Coronakrisen slår hårt mot Göteborgs krogvärld

LÄS MER:Coronarädslan orsakar bokningsras – Posthotellet varslar 25 tjänster

Läget är nattsvart

– Läget är nattsvart, vi är en näring i fritt fall. Det är en extremsituation där du går från full omsättning till noll. Det är som att vrida om en strömbrytare. Nu jobbar de flesta för att hålla ut och rädda sina företag, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita.

Enligt Hotell- och restaurangfacket och Visitas egna sammanställning så har 7 000 personer i branschen varslats mellan måndag och onsdag, ytterligare 4 000 varsel är att vänta. De varseltalen växer nu dag för dag. Dessutom kommer ytterligare 10 500 säsongs- och extraanställda inte att få fortsatt jobb.

ANNONS

Enligt Västsvenska Handelskammarens uppskattning kommer varselsiffrorna för besöksnäringen i Göteborg och Västsverige uppgå till cirka 30 procent av de totala 20 000, vilket skulle motsvara 6 000 till 7 000 jobb.

På måndagen var beläggningsgraden på hotellen i Göteborg nere 16,5 procent, enligt Benchmark Alliance. I fjol var beläggningsgraden 73 procent vid samma tid.

– Det startade med hotellen när möten började avbokas, och det eskalerade stort i samband med mötesrestriktionen på 500 personer. Då blev det akut. Nu bor ingen på hotell, ingen går ut eller rör på sig och det påverkar restaurangerna, säger Jonas Siljhammar.

Och när konferenser ställs in, resandet minskar slår detta i större utsträckning mot Stockholm och Göteborg eftersom där finns en större koncentration av internationella gäster, turister, konferenser och mässor. I Göteborg har Göteborgsvarvet och ett antal stora mässor ställts in.

Från Svenska Mässan, som är störst i Göteborg på mässor, konferensen och hotellnäring vill man i dagsläget inte kommentera hur coronakrisen slagit mot verksamheterna.

"Vi ser just nu över den uppkomna situationen och får återkomma när vi har mer information", skriver Veronica Nyblom, kommunikationsansvarig på Svenska Mässan i ett mejl.

Ny varselvåg väntas i detaljhandeln

Redan i söndags aviserade Västsvenska Handelskammaren att tusentals jobb skulle försvinna inom besöksnäringen i vår region.

ANNONS

– Därför var regeringens paket under måndagen med uppskov på skatter, moms och arbetsgivaravgifter väldigt välkommet. Det kan hjälpa företag som blöder, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren.

Däremot väntar det en ny varselvåg för en bransch som hamnat i skuggan av dramatiken inom flygnäringen och besöksnäringen – och det är detaljhandeln.

– Vi har fått signaler om att det väntar varsel även inom detaljhandeln och att mindre butiker har svårt att klara sin likviditet. Dagligvaruhandeln klarar sig, men all övrig handel har gått ner och den har det väldigt tufft, säger Johan Trouvé.

Han vågar inte sia om när det kan komma en vändning.

– Så länge folk inte ändrar beteende och bara sitter hemma och inte återgår till ett normalt hyfsat liv, så ser det illa ut. Men till påsk brukar uteserveringarna öppna och det kan öppna upp möjligheter för att gå ut igen, säger han.

LÄS MER:Arbetsförmedlingen: Största varselvågen sedan finanskrisen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS