MQ:s konkursförvaltare är jävig – måste lämna

MQ:s konkursförvaltare är jävig och får nu lämna sitt uppdrag. Det beslutet har fattats av Göteborgs tingsrätt. Förvaltaren Lars-Henrik Andersson är dock av en annan åsikt.
– Vi tycker att tingsrätten har fattat ett felaktigt beslut, säger han.

ANNONS
|

Tingsrätten fattade på onsdagen beslutet att MQ:s konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson konstateras som jävig på grund av flera tidigare affärsförbindelser med styrelseledamoten Claes-Göran Sylvén.

Därför har rådmannen Patrik Claeson entledigat Lars-Henrik Andersson från uppdraget, och tillsatt den nya konkursförvaltaren Marek Zdrojewski, vid advokatfirman Glimstedt.

– Vi tycker att tingsrätten har fattat ett felaktigt beslut, säger Lars-Henrik Andersson till GP.

Detta till trots är det inte säkert att man tänker överklaga beslutet.

– Även om vi tycker att det är fel så får vi titta på om det gynnar borgenärskollektivet. När man överklagar finns det risk att förvaltare byts ut igen och att processen förlängs ytterligare, det kanske inte heller är bra. Vi måste väga de här sakerna mot varandra.

ANNONS

Gick i konkurs i april

LÄS MER:Spelet bakom konkursen – så köpte de tillbaka MQ

LÄS MER:Modekedja sätts i konkurs – har fyra butiker i Göteborg

Göteborgska MQ gick i konkurs i april. Kedjan hade länge kämpat med svag lönsamhet, och coronakrisen fick bägaren att rinna över.

Bolaget stod precis inför en sanering av finanserna och MQ förberedde en företrädesemission för att pumpa in nytt blod i bolaget. Men när över 50 procent av kunderna försvann samtidigt som den norska banken DnB var ovillig till att skjuta till mer kapital var konkursen ett faktum.

I konkursansökan föreslog de att tingsrätten skulle tillsätta Lars-Henrik Andersson som konkursförvaltare då hans "insikt och erfarenhet" gjorde honom lämplig för uppdraget.

Några veckor senare meddelades att den tidigare storägaren, finansmannen Mats Qviberg, köpt upp drygt 80 procent av konkursboet. MQ:s ordförande Claes-Göran Sylvén köpte upp tio procent av konkursboet. Dessutom tog vd:n Ingvar Larsson en liten andel.

Sitter i två bolag med ordföranden

Men det som händer i samband med och precis efter konkursen har väckt frågor om konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson haft en jävssituation i förhållande till MQ:s tidigare storägare.

Som advokat agerande han nämligen också rådgivare åt MQ i samband med köpet av Joy år 2016. Därmed har han tidigare arbetat åt det företag vars konkurs han nu ska förvalta. Dessutom sitter Lars-Henrik Andersson och MQ:s ordförande Claes-Göran Sylvén i styrelsen till två andra bolag tillsammans.

ANNONS

Då Lars-Henrik Andersson haft en tidigare relation till de nya ägare kallade han in en medförvaltare för att undvika jävsmisstankar.

Tillsynsmyndigheten hos Kronofogden hade dock under tiden fått upp ögonen för fallet, och den 20 maj begärde man att Lars-Henrik Andersson ska plockas bort som konkursförvaltare.

Anses vara olämplig

Lars-Henrik Andersson säger att man gjorde en jävsbedömning i det här fallet.

– Om man arbetar på en större advokatbyrå så får hela tiden ställa sig den här typen av frågor. Jag har fortfarande kvar min uppfattning om att det var ett riktigt beslut, men jag respekterar att man kan ha en annan uppfattning.

Och en annan uppfattning hade alltså rådmannen i Göteborgs tingsrätt, Patrik Claeson, som i beslutet skriver att det är jäv om man som förvaltare står i ett sådant förhållande till gäldenären eller borgenären att ens förtroende eller opartiskhet kan ifrågasättas. Och i fallet MQ, anser rådmannen att det är fråga om jäv.

Om en advokat tidigare biträtt ett bolag som sedan går i konkurs anses det alltså vara olämpligt att gå in som konkursförvaltare om det kan råda tvekan om hans objektivitet.

Banken backar förvaltaren

– Det viktiga när jag tittar mig själv i spegeln är, “påverkar det här min professionella integritet?”: Om det är så är jag van att ta det säkra före det osäkra och inte ta uppdraget eller att kalla in en medförvaltare, som jag gjorde i det här fallet, säger Lars-Henrik Andersson.

ANNONS

Tingsrätten konstaterar också i sitt beslut att borgenärers inställning till konkursförvaltarens opartiskhet bör beaktas. Den norska banken DNB Bank har uttryckt att den har förtroende för Lars-Henrik Andersson som opartisk förvaltare.

Men eftersom DNB Bank, som dominerande borgenär i MQ Holdings konkurs, ser ut att ”få nära full utdelning i konkursen”, tycker tingsrätten att DNB:s inställning inte bör ges större betydelse.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS