MQ tvingas vinstvarna igen.
MQ tvingas vinstvarna igen. Bild: Bertil Ericson/TT

MQ vinstvarnar – varumärket tappar mycket i värde

Den göteborgska modekedjan MQ skriver ned värdet av de immateriella tillgångarna – bland annat varumärket – med 500 miljoner kronor. Det kommer att påverka resultatet negativt och bolaget vinstvarnar.

ANNONS
|

Bolagets information om nedskrivningen kommer efter att styrelsen under onsdagen fattat beslut på rekommendation av företagets revisorer. Nedskrivningen på en halv miljard kronor kommer att påverka bolaget resultat för andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, vilket publiceras 15 mars.

GP har skrivit tidigare om MQ:s lönsamhetsproblem och de åtgärder bolaget satt in för att minska kostnaderna och öka försäljningen. MQ fick vinstvarna – alltså meddela aktiemarknaden att vinsten inte motsvarar förväntningarna – senast i slutet av november.

Engångseffekt

– Det här är en engångseffekt som berör andra kvartalet, säger MQ:s vd Ingvar Larsson.

– Den påverkar balansomslutningen men inte kassaflödet. Och nedskrivningen har ingen påverkan på de planer som fortgår i företaget, där vi bland annat arbetar med att förbättra kunderbjudandet.

ANNONS

IR-ansvariga Christine Abrahamsson utvecklar vidare:

– Det här är en prövning som har gjorts i samband med bokslutet och som alltid görs löpande under året. Prövningen är gjord i samarbete med KPMG och styrelsen har fattat beslutet på mötet idag.

Sparprogram fortskrider

– Det är en koncernövergripande nedskrivning, det rör sig alltså om en nedskrivning av immateriella tillgångar. Dessa tillgångar består av goodwill och varumärke.

Hon betonar att den inte påverkar den löpande verksamheten i bolaget.

– Nedskrivningen påverkar inte verksamhetens planer framåt och inte kassaflödet. Och det strukturella åtgärdsprogrammet fortgår med full kraft.

På frågan hur lönsamhetsproblem och en fallande börskurs har påverkat varumärket säger Christine Abrahamsson:

– Det finns olika parametrar i det här, där en variabel är att börskursen gått ned, sedan är det många parametrar i den här värderingen.

ANNONS