Motorgeniet "Turbo-Pelles" specialbåt till salu

Han kallades motorgeni efter en lång karriär på Volvo och Saab och en hel motorvärld var i sorg när han gick ur tiden. Efter ett år på museum ska nu Per "Turbo-Pelle" Gillbrands hobbyprojekt auktioneras ut – och visst är det en Saab Turbomotor som sitter i bygget.

ANNONS
|

Den som kört en Volvo eller Saab har sannolikt kört en bil med motor signerad Per Gillbrand, ingenjören som blivit internationellt känd för sina tekniska lösningar. Turbo-Pelle var inte bara pappa till Saabs turbomotor utan började sin karriär på Volvo där han bland annat var med och utvecklade B18-motorn.

Per Gillbrand år 2000, då han presenterade ett nytt motorkoncept från Saab Automobile vid Stockholms Bilsalong. Gillbrand dog år 2016.
Per Gillbrand år 2000, då han presenterade ett nytt motorkoncept från Saab Automobile vid Stockholms Bilsalong. Gillbrand dog år 2016. Bild: Janerik Henriksson/TT

Nu ska hans egna hobbyprojekt säljas, en racerkatamaran, som det senaste året kunnat ses på Saabmuseet i Trollhättan. Båten, som byggdes 1980, är ett "hopplock": skrov från Tollare, backslag från Volvo Penta och motorn är kanske inte oväntat en Saab Turbomotor.

Principen med turbomotor förklarade Gillbrand själv i Ny Teknik.

ANNONS

– Turbon tar en hästkraft från avgaserna och stoppar tillbaka fyra hästkrafter i cylindrarna genom att pumpa upp trycket där.

När Gillbrand dog 82 år gammal 2016 sörjdes han av bilentusiaster världen över.

– Per Gillbrand har betytt oerhört mycket för den svenska fordonsindustrin, och att få sälja hans båt helt skapad efter egna tankar är stort, säger Frans Johansson, expert på fordonshistoria för Bilweb Auctions, som säljer båten.

ANNONS