Kritiken mot Volvos bonusmiljoner växer

Volvos ledning fick feta bonusar 2020, trots skattestöd och nedstängda fabriker. Efter skarp kritik har nu styrelsen hållit ett krismöte mot Volvos storägare.

ANNONS
|

AB Volvos vd Martin Lundstedt kan räkna med bonusar på totalt 21,4 miljoner kronor för 2020 om stämman går med på styrelsens utdelningsförslag senare i vår. Detta samtidigt som bolaget tog emot över en miljard i permitteringsstöd och under perioder stängde ned fabriker runt om i världen.

LÄS MER:Miljardregn över aktieägarna om Volvo får bestämma

LÄS MER:Italienskt bolag köper 1 000 lastbilar från Volvo

För hela ledningen handlar det om bonusar på 118 miljoner kronor för verksamhetsåret 2020.

Bonusregnet över koncernens toppchefer har gjorts möjliga då villkoren för incitamentsersättningarna sänktes i maj 2020. Mitt under den brinnande pandemin, vilket Dagens industri var först att rapportera om.

Kraftig kritik mot AB Volvo efter lättade krav på bonusar

Detta har fått politiker och tunga affärsmän att reagera. Särskilt eftersom AB Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg i en intervju med DN i mars lovat att skippa toppchefernas bonusar för 2020.

ANNONS

Den växande kritikerkåren fick Carl-Henric Svanberg att kalla storägarna i bolaget till ett krismöte under fredagsförmiddagen. Att tunga investerare i koncernen träffat styrelsens ordförande bekräftas av Anders Oscarsson, ägaransvarig hos AMF.

– Ja, vi har haft ett möte. Det var ett mycket bra möte. Men jag har inga kommentarer i övrigt, säger han till TT.

Bland de som riktat kritik återfinns tidigare storägaren i Volvo, Christer Gardell.

”Generellt tycker vi att det är fel att ändra bonusvillkoren – spelreglerna ska vara tydliga och ledningen ska inte få någon gräddfil bara för att det uppstår problem som även drabbar ägare, övriga anställda och andra intressenter", skriver Christer Gardell, grundare och vd för aktivistfonden Cevian Capital till TT.

Även finansmannen Sven Hagströmer uttrycker sig bittert över AB Volvos bonuspolitik under coronaåret 2020.

På Twitter skriver han:

Finansminister Magdalena Andersson förstår ilskan

Miljonersättningarna och de lättade bonuskraven retar även finansminister Magdalena Andersson (S). Hon förstår ilskan som detta kan väcka i de svenska hushållen, enligt en intervju med Svenska dagbladet.

– Jag förstår ilskan och irritationen. Vanliga löntagare har ingen bonus men de har varit med och finansierat det statliga krisstöd som Volvo har fått. Då blir det konstigt att bolagen betalar ut de här beloppen, säger Magdalena Andersson till SvD.

ANNONS

Hon är till och med beredd att skärpa lagstiftningen.

– Om det visar sig att den befintliga lagstiftningen inte är ändamålsenlig kommer inte jag tveka att skärpa lagen. Jag har svårt att se att vanliga människor tycker det är rimligt att bolag som fått statligt stöd ska betala bonus till höga chefer, säger Magdalena Andersson.

Därför ändrades villkoren för chefernas bonusar

Att villkoren för bonus förändrats går att läsa i Volvos ”Ersättningsrapport 2021” som publicerades på fordonskoncernens hemsida i samband med årsredovisningen.

”Mot bakgrund av de långtgående konsekvenser krisen haft för koncernen och ekonomin i stort bedömde styrelsen att de mål och kriterier som initialt satts upp för de långfristiga och kortfristiga incitamentsprogrammen för 2020 blivit irrelevanta. Målen och kriterierna reviderades därför”, står det i rapporten.

Enligt Volvos presschef Claes Eliasson ändrades villkoren då Volvos huvudsakliga fokus skiftade i och med den allvarliga och turbulenta situationen våren 2020.

– Parametrarna för det långfristiga incitamentsprogrammet var inte relevanta i den här krissituationen. Eftersom sikten framåt då var noll blev istället bolagets kassaflöde och rörelsemarginaler viktigast och då beslutade styrelsen, i ett av många beslut, att det också skulle speglas i styrmedlen, säger Claes Eliasson.

Har Carl-Henric Svanberg kallat till ett krismöte med bolagets storägare?

ANNONS

– Det är en fråga för styrelsen att svara på, inte bolaget.

Rättelse:

I en tidigare version uppgavs det att vd Martin Lundstedt redan fått 21,4 miljoner kronor i bonusar för 2020.

Hälften av detta belopp kommer betalas om Volvos årsstämma 2021 beslutar om aktieutdelning till ägarna.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS