Tillverkning av kullager vid SKF:s fabrik i Göteborg. Arkivbild.
Tillverkning av kullager vid SKF:s fabrik i Göteborg. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Kostnaderna för SKF ökade med 600 miljoner kronor

Kullagerjätten SKF beskriver det senaste kvartalet som ”exceptionellt utmanande” vilket lett till ökade kostnader på 600 miljoner kronor. Resultatet var långt från det förväntade – 1,1 miljard kronor jämfört med 2,8 miljarder kronor samma period i fjol.

ANNONS
|

Kullagerjätten SKF redovisar en vinst före skatt på 1,1 miljarder kronor för andra kvartalet 2022. Det kan jämföras med vinsten på 2,8 miljarder kronor motsvarande period 2021.

Vinsten var lägre än väntat. Det justerade rörelseresultatet uppgick till knappt 2,5 miljarder kronor. Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett resultat på cirka 2,7 miljarder kronor, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning.

Omsättningen uppgick till 23,7 miljarder kronor, jämfört med 20,7 miljarder kronor ett år tidigare.

Kostnaderna ökade med 600 miljoner kronor

Marginalen för industriverksamheten låg på 13,8 procent jämfört med 17,4 procent samma period i fjol. För fordonsverksamheten sjönk marginalen från 9,1 procent till 1,7 procent.

Utvecklingen berodde till stor del på ”exceptionellt utmanande omständigheter” under april och maj, enligt ett pressmeddelande, och hänvisar till kriget i Ukraina och Kinas nedstängningar.

ANNONS

”Det ledde till att kostnaderna för material, utrustning och logistik ökade med cirka 600 miljoner kronor jämfört med första kvartalet”, skriver bolaget.

Under juni normaliserades marknadsförhållandena. Det i kombination med genomförda prishöjningar stabiliserade omsättningen mot slutet av kvartalet, enligt SKF.

Texten uppdateras.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS