Konsultbranschen är i kris – studenter får 250 000 för att göra ingenting

För att dra ner på sina kostnader skjuter konsultfirmor upp startdatumen för nyanställda, men det kostar, rapporterar Bloomberg.
Den nyexaminerad studenten Sophia Augustine fick 250 000 kronor – för att göra ingenting.

ANNONS
|

Arbetsmarknaden i USA är just nu skakig och flera jättar inom bland annat finans-, och teknikbranschen har tvingats göra nedskärningar, kapa kostnader och sagt upp personal.

Det har resulterat i att flera prestigefulla konsultföretag, som säljer tjänster till ovan nämnda företag, också fått skära ner. Bland annat genom att skjuta fram startdatumet för nyexaminerade MBA-studenter (studenter som läst en företagsekonomisk högre utbildning i management).

Sophia Augustine är en av dem som drabbats. Hon hade fått ett jobberbjudande på det irländsk-amerikanska konsultföretaget Accenture Plc i New York med start i höst, berättar hon för Bloomberg. Men startdatumet blev uppskjutet till april 2024. För besväret fick hon 25 000 dollar, motsvarande cirka 250 000 svenska kronor. För de pengarna ska hon resa, bland annat till Sydostasien.

ANNONS

– Jag fick aldrig studera utomlands under universitetstiden på grund av Covid, så jag ser detta som en gyllene möjlighet, säger hon till Bloomberg.

Bidragen ges för att konsultbolagen hoppas behålla talanger genom de ekonomiska svårigheterna. För en del av studenterna kan uppskjutna startdatum dock innebära ekonomiska bekymmer.

Pengar till språkutbildningar och ideellt arbete

Konsultfirmor är kända för att anpassa antalet anställda efter svängningar i ekonomin och när marknaden förändras. På så vis håller de nere kostnaderna samtidigt som de säkerställer att nyanställda har något att göra, enligt Bloomberg.

Det är första gången på årtionden som startdatum för nyanställda har skjutits fram, samtidigt som toppfirmor, som revisions- och rådgivningsföretaget KPMG och revisions- och konsultföretaget Ernst & Young, permitterar nya rekryter, skriver Bloomberg och hänvisar till Wall Street Journal.

I april 2023 skrev Wall Street Journal att nyexaminerade MBA-studenter har fått 400 000 kronor för att jobba ideellt, 300 000 kronor för att lära sig ett nytt språk eller 200 000 kronor för att bli yogainstruktör.

Advokatbyråer har erbjudit nya medarbetare att skjuta upp sina startdatum, enligt Bloomberg Law. Nu har alltså även konsultföretag gjort samma sak. Till exempel har det multinationella revisions- och konsultnätverk Deloitte erbjudit 20 000 kronor för varje dag som startdatumet blev uppskjutet.

ANNONS

– Grejen med professionella tjänsteföretag är att de har en riktigt stor rekryteringsmotor som är starkt beroende av campusanställningar. Det är inte ett alternativ att inte rekrytera, då får du ett glapp i årskullar, säger Juan Pablo Gonzalez, på rekryteringsfirman Korn Ferry till Bloomberg.

Det är samtidigt inte toppen för företagets kultur att ha anställda som inte aktivt jobbar med ett projekt, enligt Juan Pablo Gonzalez.

Enligt Greg Victory, verkställande direktör för Duke Universitys karriärcenter, kommer låginkomsttagare och internationella studenter påverkas mest av ett försenat startdatum.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

LÄS MER:Konkursrekord: över 800 i juni

LÄS MER:Göteborgsbutiker som gick i konkurs – men överlevde

ANNONS