Konkurserna ökar – en bransch sticker ut

Antalet konkurser ökar igen – efter att ha minskat i juni. I hela landet ökade konkurserna med 12 procent jämfört med förra året, en siffra som kan jämföras med en procentuell förändring på 51 procent i Västra Götaland.
– Det är ett bakslag, säger Petter Alvsten från Upplysningscentralen.

ANNONS
|

För riket gäller ökningen framför allt fastighetsbranschen, där konkurserna har ökat med över 50 procent jämfört med samma månad i fjol.

Under juli månad ökade antalet konkurser med totalt 12 procent i hela landet. Det visar nya siffror från affärs- och kreditinformationsföretaget Upplysningscentralen (UC). För Västra Götaland ligger ökningen på 51 procent, jämfört med juli förra året.

– Vi hade hoppats på en vändning, men så blev det inte, säger Petter Alvsten kreditmarknadsanalytiker på UC.

Kronan får skulden

Enligt siffrorna från UC är Västra Götaland den region som hade tredje störst ökning av konkurser i juli. I Jönköpings län ökade antalet konkurser med 71 procent, och i Västernorrland låg ökningen på så mycket som 250 procent.

ANNONS

Under årets sju första månader har antalet konkurser i Västra Götaland ökat med sammanlagt 32 procent, vilket innebär att ökningen i juli månad är en bra bit över snittet för året.

Anledningen till ökningen tror Petter Alvsten bland annat beror på att den svenska kronan har fallit.

– Svenska kronan har inte utvecklats helt väl sista månaden, och det gör det kämpigt för bolag som köper in.

– Men även byggindustrin har det fortsatt tufft, eftersom det inte har gjorts några större investeringar där den sista tiden.

Fastighetsbranschen hårt drabbad

I byggbranschen ökade antalet konkurser med 14 procent. Men som mest ökade det i fastighetsbranschen, där konkurserna ökade med över 50 procent i juli, jämfört med samma period i fjol.

– Man har försökt jobba sig igenom en högre ränta, men det gick inte längre för alla fastighetsverksamheter dessvärre.

Även många bilhandlare har gått i konkurs – i motorbranschen ökade konkurserna med drygt 30 procent, jämfört med förra året.

– Folk köper inte bil helt enkelt, i sämre ekonomiska tider.

I detaljhandeln var det också en liten ökning, men enligt Petter Alvsten har branschen börjat stabilisera sig.

Tror på ljusning

I juni minskade antalet konkurser som mest i hotell- och restaurangbranschen – men nu har det vänt. I juli ökade i stället konkurserna med elva procent. Något som är ovanligt enligt Petter Alvsten.

ANNONS

– Det brukar ju vara en väldigt stark period för restaurangbranschen. Men de har också haft det kämpigt under en längre period.

Men det ser ljusare ut framöver enligt Petter Alvsten.

– Under andra halvan av året så kommer vi inte ha samma ökning av konkurser. Och förhoppningsvis så kommer det att vända mot slutet av året, bedömer han.

Det finns också branscher där konkurserna minskar. Som mest minskade det i partihandeln – alltså handeln med stora volymer av varor mellan företag. Där minskade konkurserna med 14 procent.

Även bland serviceföretag och information- och kommunikation minskade konkurserna.

ANNONS