Klart med nya ägare till Nevs

Nu är det klart att fordonsföretaget Nevs i Trollhättan får nya ägare som tar över efter Kinesiska Evergrande. Kontraktet skrevs på förra veckan, bekräftar Nevs vd Stefan Tilk för TTELA. Samtidigt har anställdas löneutbetalningar blivit försenade.

ANNONS
|

Försäljningen av Nevs i Trollhättan har pågått i över ett år. Det var i augusti 2021 som det stod klart att den krisande kinesiska fastighetsjätten Evergrande Group hade ambitioner att sälja fordonsföretaget, som ett sätt att frigöra tillgångar.

Nevs ekonomiska bekymmer har gjort att bolaget hotats av tvångslikvidation. Enligt årsredovisningen för 2021 uppgick bolagets förlust till 17,3 miljarder kronor, och det egna kapitalet uppgick det till minus 800 miljoner kronor vid årskiftet mot 2022.

Då hoppades vd Stefan Tilk på en försäljning i april. Men det skulle visa sig bli tidigare än så.

– Det är en så kallad inkromsaffär, det är själva innehållet som säljs. I själva Nevs kommer det inte längre vara någon verksamhet. Alla tillgångarna kommer att finnas i ett nytt bolag, säger Stefan Tilk till TTELA.

ANNONS

Löner har blivit försenade

Stefan Tilk vill inte avslöja vem den nya köparen är men säger till tidningen att det ”känns riktigt bra”.

Samtidigt har flera anställda i bolaget inte fått ut sin lön på onsdagen. Förseningen beror enligt Stefan Tilk på ”administrativa fel”, och han säger att lönerna kommer att betalas ut i början på nästa vecka.

– Senast måndag eller tisdag ska lönerna betalas ut, så det blir inom den här månaden. De nya ägarna vill göra det bra för verksamheten i Trollhättan, detta är bara en miss, säger han till TTELA.

LÄS MER:Elbilstillverkaren hotas av tvångslikvidation

LÄS MER:Volvo ser inga tecken på bojkott – men oroas

LÄS MER:Volvo Cars återkallar 12 000 bilar i Sverige på grund av risk för bromsfel

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS