Klarnas kalldusch – får chockhöjda pengakrav

Finansinspektionen, FI, har beslutat att chockhöja kapitalkraven för Klarna, rapporterar Di. Beskedet innebär att den svenska betaljätten tvingas ha mer pengar i kassan jämfört med tidigare. Klarna har svarat med att dra frågan till domstol.

ANNONS
|

Tidigare uppgick Klarnas kapitalkrav till 10,55 procent av deras så kallade riskvägda exponeringsbelopp. Det motsvarade vid halvårsskiftet knappt 5,5 miljarder kronor.

Nu nära fördubblas kapitalkravet till 18,83 procent av det riskvägda kapitalkravet – motsvarande cirka 9,8 miljarder kronor.

LÄS MER:Här är gatorna i Göteborg som har ökat mest i pris

Bakgrunden är att EU infört nya, tuffare kapitaltäckningsregler, detta för att minska riskerna i banksystemet.

Och efter ett så kallat stresstest beslutade FI alltså att höja kraven på Klarna, vars kapitalkrav nu kommer vara högre än för de nordiska storbankerna.

Men Klarna accepterar inte FI:s beslut utan tänker frågan om skärpta krav till domstol.

Därför överklagar Klarna

I ett mejl till Breakit (som också rapporterat om saken) skriver Klarnas kommunikationschef Johan Gustafsson:

ANNONS

“Vi vill understryka att det DI (och sedermera Breakit) benämner som “kapitalkrav” inte är ett krav, utan en vägledning. Vårt kapitalkrav i procent har inte förändrats”, skriver han och tillägger:

LÄS MER:Klarna ska samarbeta med annan betaltjänst

“Det som föranlett Klarnas överklagan är den metodik och de antaganden som FI tillämpar i sin bedömningen. Essentiellt för oss är att europeiska banker med likartad karaktär ska bedömas med samma metodik för att säkerställa en välfungerande marknad. Klarnas verksamhet skiljer sig från de traditionella svenska bankerna då vi har korta krediter och är främst en “transaktionsbank”, skriver Klarnas kommunikationschef Johan Gustafsson i mejlet.

Tanken var att det höjda kapitalkravet skulle träda i kraft i dagarna. Nu dröjer det till efter att frågan avgjorts i domstol.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här: https://www.gp.se/mina-sidor/nyhetsbrev

ANNONS