Ringhals 4 är sedan tidigt på måndagsmorgonen åter i drift. Arkivbild.
Ringhals 4 är sedan tidigt på måndagsmorgonen åter i drift. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 åter i drift

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4, som varit ur drift sedan natten till onsdagen, återstartades igen tidigt på måndagsmorgonen. Men samtidigt är det kallt – spotpriset på el väntas ligga kring 3 kronor på måndagseftermiddagen.

ANNONS
|

– Ringhals 4 startades igen klockan 03.07 på måndagen och nu börjar man sakta öka effekten, säger Ringshals presstalesperson Per Axbrink till TT strax efter återstarten.

Avbrottet i reaktorn berodde på en avvikelse i en ventil i en av anläggningens tre ånggeneratorer. Ventilen har åtgärdats under helgen.

Planen var först att återstarten skulle ske på lördagskvällen men den sköts upp, först till söndagskvällen och sedan till tidigt på måndagen.

Stoppet av kärnkraftsreaktorn på Ringhals har lett till höga elpriser i södra Sverige i veckan. I torsdags låg priset i elområde 3 och 4 i genomsnitt på 1:90 kronor per kilowattimme – den tredje högsta siffran sedan årsskiftet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.Produktionsstoppet på Ringhals sammanföll med att en reaktor i Finland också låg nere, vid kärnkraftverket i Olkiluoto. Men sedan torsdag kväll producerar den finländska reaktorn el igen.

ANNONS

På måndagsmorgonen låg priset för en kilowattimme på 2:60 kronor i elområde 3 som Göteborg och Västra Götaland hör till. Och mellan klockan 16 och 17 väntas spotpriset på elbörsen Nord Pool ligga på nästan 3 kronor. En orsak är att det är rejält kallt i hela landet. Då blir elsystemet bräckligt. Oljekraftverket i Karlshamn är därför satt i beredskap och ska kunna starta på två timmar om så behövs.

Enligt Svenska kraftnät importerade Sverige el på måndagsmorgonen, uppemot 1 000 megawatt (MW), vilket är ovanligt.

ANNONS